VIDEO Momentul în care un grup de asasini atacă convoiul președintelui palestinian Abbas

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.11.2023 - 10:35
Momentul în care un grup de asasini atacă convoiul președintelui palestinian Abbas - Foto: X/ Nexta

Un grup de teroriști au deschis focul asupra convoiului președintelui palestinian, după ce acesta ar fi ignorat un ultimatum sinucigaș al forțelor de securitate palestiniene de a declara război Israelului.

SHARE

Președintele Palestinei Mahmoud Abbas a fost ținta unei tentative de asasinat orchestrat de un grup de asasini care au atacat cu o „ploaie” de focuri de armă convoiului președintelui, după ce acesta nu a dat curs unui ultimatum al forțelor de securitate palestiniene de a declara război Israelului, în urma invaziei din Fâșia Gaza, declanșată după ce teroriștii Hamas au comis un adevărat masacru în 7 octombrie în Israel.

Momentul în care un grup de asasini atacă convoiul președintelui palestinian Abbas

Imaginile difuzate de presa internațională par să arate un bodyguard al convoiului prezidenția împușcat mortal, în timp ce ceilalți oameni trag asupra atacatorilor.

"Una dintre gărzile de corp ale lui Abbas a fost împușcată, iar atacul a fost revendicat de organizația numită 'Fiii lui Abu Jandal'", se arată în raport, citat de publicația turcă Turkiye Newspaper.

Grupul ar fi fost organizat în cadrul instituției palestiniene de securitate din Cisiordania. Această grupare radicală i-a dat anterior președintelui Abbas 24 de ore pentru a lansa un război împotriva Israelului în urma atacului acestuia asupra Gaza.

Citește și: VIDEO Misterioasa rachetă cu dungă roșie folosită de Israel asupra Hamas. E foarte letală

Grupul s-a identificat drept "zeci de persoane din ramurile de securitate palestiniene", relatează Palestine Chronicle. Aceștia au afirmat că toți ofițerii de securitate ai Autorității Palestiniene vor refuza să urmeze ordinele dacă Abbas nu le îndeplinește cererile.

VIDEO AICI

Abbas este președintele Organizației pentru Eliberarea Palestinei, cunoscută sub numele de OEP, care controlează teritoriul Cisiordaniei. OEP exercită un control parțial asupra Cisiordaniei, care este ocupată de Israel.

Citește și: Războiul se poate extinde la alte două țări. SUA desfășoară o forță navală uriașă în Orient

Convoiul președintelui a fost atacat marți, se pare că după expirarea termenului de 24 de ore.Cu doar două zile înainte de ambuscadă, Abbas a fost fotografiat în timp ce se întâlnea cu secretarul de stat american Antony Blinken, într-o vizită surpriză în Cisiordania.

După alegerile din 2006, a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza în favoarea Hamas.

În contextul războiului sângeros și brutal dintre Hamas și Israel, poziția OEP este îngreunată de necesitatea de a proteja civilii palestinieni care trăiesc în Gaza și în Cisiordania și de acțiunile grupării teroriste Hamas.

De asemenea, în Cisiordania ocupată au existat focare de violență între palestinieni și soldații israelieni.

După o lună de atacuri aeriene neîncetate, mii de civili morți și sute de victime de ambele părți - există temeri că actualul climat ar putea chiar să degenereze într-un război mondial total.

Surse palestiniene încă neconfirmate neagă faptul că ar fi existat un atentat la viața lui Abbas, relatează Sarajevo Times, și nu a fost confirmat dacă președintele călătorea în convoi în acel moment.

"Nu este timp pentru multe cuvinte în momentul masacrelor ocupației (israeliene) în Fâșia Gaza", se arată în declarația Fiilor lui Abu Jandal, potrivit The Sun.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te