Războiul se poate extinde la alte două țări. SUA desfășoară o forță navală uriașă în Orient

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.11.2023 - 23:17
SUA desfășoară o forță navală uriașă în Orient - Foto: Profimedia Images

Războiul se poate extinde la alte două țări. SUA desfășoară o forță navală uriașă în Orient. Desfășurarea grupurilor de nave de război americane din estul Mediteranei este cea mai mare din ultimele decenii și depășește scopul de a descuraja o escaladare a războiului Israel-Hamas.

SHARE

Războiul se poate extinde la alte două țări. SUA desfășoară o forță navală uriașă în Orient. Este o amenințare de război asupra Iranului și milițiilor sale din sudul Libanului.

Pe măsură ce numărul atacurilor milițiilor sponsorizate de Iran asupra trupelor americane staționate în Siria și Irak crește, la fel crește și riscul unui incident mortal care va cere un răspuns din partea armatei SUA, apropiindu-o de confruntarea directă cu grupurile susținute de Teheran și cu Iranul, potrivit wsj.com.

Războiul se poate extinde la alte două țări. SUA desfășoară o forță navală uriașă în Orient

Generalul în retragere al Marinei SUA Frank McKenzie, fost comandant al Comandamentului Central al SUA, responsabil pentru operațiunile militare din Orientul Mijlociu, a avertizat că Iranul furnizează arme mai precise milițiilor sale, crescând riscul unui atac mortal asupra trupelor americane.

De aceea, armata SUA se pregătește de un răspuns decisiv împotriva executanților atacurilor și în ultimă instanță a sponsorului acestora, Iranul.

Directorul CIA, Bill Burns, a sosit duminică în Israel și s-a întâlnit cu omologul său, șeful Mossad-ului, David Barnea pentru a discuta situația războiului din zonă.

Burns, care se află în vizită în cadrul unui turneu ce include mai multe națiuni din Orientul Mijlociu precum Egipt, Qatar și Emiratele Arabe Unite, s-a întâlnit și cu Cabinetul de război al Israelului.

În același timp, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a efectuat duminică o vizită neanunțată în Irak, în timp ce face un tur în Orientul Mijlociu. 

După o vizită anterioară în Cisiordania, Blinken a aterizat la Bagdad duminică seara pentru prima sa vizită în țară în calitate de înalt diplomat al SUA și a purtat discuții cu premierul irakian Mohammed al-Sudani.

Sunt ultimele eforturi diplomatice de a opri extinderea războiului. Totuși, atât SUA, cât și Marea Britanie și-au avertizat cetățenii să părăsească imediat Libanul, unde gruparea teroristă Hezbollah din sud s-a angajat în lupte cu armata israeliană la graniță.

Iar desfășurarea uriașă a flotei de război a SUA și aliaților în zonă indică o pregătire masivă de confruntare directă cu forțe zonale, fie Iranul, fie „actori” neguvernamentali din Irak, Siria și Yemen.

Potrivit 19fortyfive.com, portavionul Dwight D. Eisenhower, zis și „Mighty Ike”, a intrat în Marea Mediterană, ca parte a flotei de război americană din regiune, cea mai mare din ultimele decenii.

Grupul Dwight D. Eisenhower Carrier Strike (IKECSG) navighează acum în apele Mării Mediterane după ce a tranzitat Strâmtoarea Gibraltar în weekend.

 La ordinul secretarului Apărării al SUA, Lloyd J. Austin, IKECSG va trece la Comandamentul Central al SUA pentru a-și demonstra disponibilitatea de a se adapta la orice situație.

„Sosirea noastră în Marea Mediterană, în drum spre CENTCOM, oferă asigurări aliaților și partenerilor noștri că ne angajăm să le asigurăm securitatea”, a declarat contraamiralul Marc Miguez, comandantul Carrier Strike Group 2 (CSG-2) IKECSG.

„Prezența noastră împreună cu cea a grupului de atac Gerald R. Ford Carrier demonstrează puterea de luptă și competența forțelor desfășurate ale Marinei.”

Grupul de atac este format din portavionul USS Dwight D. Eisenhower (CVN69), crucișătorul cu rachete ghidate USS Philippine Sea (CG 58), distrugătoarele cu rachete ghidate USS Mason (DDG 87) și USS Gravely (DDG 107), Escadrila de distrugătoare (DESRON) 22, Aripa Aeriană a Transportatorului (CVW) 3 cu cele nouă escadroane ale sale și Comandamentul Războiului Informațional.

Cea de-a 26-a Unitate Expediționară a Marinei (MEU), cu grupul navei de asalt amfibie USS Bataan, se află și ea în apropiere, a informat Navy Times.

USS Bataan (LHD-5) și USS Carter Hall (LSD-50) au intrat vineri în Marea Roșie din Golful Aden și s-au alăturat USS Mesa Verde (LPD-19).

Al 26-lea MEU are sediul în Carolina de Nord și include elementul de comandă; elementul de luptă de aviație - Escadrila Marine Medium Tiltrotor, elementul de luptă la sol - Batalion Landing Team și elementul logistic de luptă - Batalionul Logistic de Luptă 22.

Prima dată când un grup de portavioane americane operează în Orientul Mijlociu după retragerea din Afganistan

Pușcașii marini de la bordul navelor sunt antrenați să evacueze civili din zonele de conflict.

Într-un anunț rar întâlnit, armata americană a declarat că un submarin nuclear din clasa Ohio cu rachete ghidate Tomahawk a ajuns în Orientul Mijlociu, un mesaj de descurajare adresat în mod clar adversarilor din regiune, în timp ce Administrația Biden încearcă să evite un conflict mai amplu pe fondul războiului dintre Israel și Hamas.

Citește și: Un nou război începe pentru gazele din Mediterana. Rusia trimite trupe în estul Libiei

Magnitudinea puterii de foc a submarinului SSGN a fost demonstrată în martie 2011, când USS Florida a tras aproape 100 de Tomahawk împotriva unor ținte din Libia în timpul Operațiunii Odyssey Dawn.

Atacul a marcat prima dată când un SSGN a fost folosit în luptă.

Citește și: VIDEO Submarin SUA cu sute de rachete Tomahawk, trimis în Orientul Mijlociu. Ce țară „țintește” ?

Actualul plan al Pentagonului prevede ca IKECSG să treacă prin Suez Canel în regiunea de operațiuni a Flotei a 5-a din SUA.

Va fi pentru prima dată când un grup de portavion american va opera în Orientul Mijlociu de când USS Ronald Reagan (CVN-76) a părăsit regiunea în urma retragerii SUA din Afganistan în 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te