VIDEO Momentul în care un candidat la prezidențiale din Ecuador este împușcat mortal la un miting

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.08.2023 - 20:15
Momentul în care un candidat la prezidențiale din Ecuador este împușcat mortal la un miting (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: La Sexta

Momentul în care un candidat la prezidențiale din Ecuador este împușcat mortal la un miting. Fernando Villavicencio, membru al Adunării Naționale a țării, a fost atacat miercuri când a părăsit evenimentul din capitala Quito.

SHARE

Momentul în care un candidat la prezidențiale din Ecuador este împușcat mortal la un miting, fiind unul dintre puținii oficiali care au avut curajul să declare război cartelurilor.

Fernando Villavicencio, membru al Adunării Naționale a țării, a fost atacat miercuri când a părăsit evenimentul din capitala Quito.

Momentul în care un candidat la prezidențiale din Ecuador este împușcat mortal la un miting

Acesta a făcut campanie împotriva corupției și a bandelor criminale.

Banda Los Lobos (Lupii) a revendicat atentatul.

Los Lobos este a doua bandă ca mărime din Ecuador, cu aproximativ 8.000 de membri, dintre care mulți sunt după gratii.

Banda a fost implicată într-o serie de lupte mortale în închisoare, în care zeci de deținuți au fost uciși cu brutalitate.

O facțiune separată din banda Los Choneros, Los Lobos se crede că are legături cu cartelul Jalisco New Generation (CJNG) din Mexic, pentru care face trafic de cocaină, potrivit BBC.

Suspiciunea pentru crimă căzuse mai întâi asupra Los Choneros, care l-a amenințat pe Villavicencio săptămâna trecută, dar Los Lobos a revendicat responsabilitatea într-un videoclip în care membrii bandei purtând cagule au afișat semne ale bandei.

Ecuador a fost cândva o țară relativ sigură și stabilă în America Latină, dar criminalitatea a crescut în ultimii ani, alimentată de prezența tot mai mare a cartelurilor de droguri columbiene și mexicane, care s-au infiltrat în bandele criminale locale.

Avea cinci copii

Crima are loc cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, în care problema insecurității este principala preocupare.

Fernando Villavicencio a fost unul dintre cei opt candidați în primul tur al alegerilor, cu accent pe combaterea corupției - iar el și echipa sa fuseseră amenințați de liderul unei bande legate de traficul de droguri.

Citește și: Interlopul oltean Rechinu nu poate fi extrădat de 2 ani din Mexic. A mituit politicieni și procurori

Villavicencio, congresman în exercițiu și fost jurnalist, a condamnat ceea ce a spus că este abordarea îngăduitoare a bandelor, spunând că, dacă ar ajunge la putere, va exista o represiune.

Nu este primul politician care a fost asasinat. Luna trecută, primarul orașului Manta a fost împușcat, în timp ce în februarie, un candidat la funcția de primar din orașul Puerto Lopez a fost ucis.

Citește și: O columbiancă din orașul lui Escobar, şefa unui grup care vindea droguri în cluburile din Iași

Dar împușcarea unui candidat la președinție la un eveniment public din capitală este cel mai îndrăzneț atac de până acum și o mărturie șocantă a puterii bandelor.

Villavicencio era căsătorit și avea cinci copii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te