VIDEO Momentul când Rusia aruncă, în premieră, o bombă de 3 tone peste Ucraina. Viteza: 1200 km/h

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.06.2024 - 17:41
VIDEO Momentul când Rusia aruncă, în premieră, o bombă de 3 tone în Ucraina. Viteza: 1200 km/h - Foto: Twitter

VIDEO Momentul când Rusia aruncă în premieră o bombă de 3 tone în Ucraina. Este una din cele mia mari bombe. Bombardierul din care a fost aruncată poate zbura cu 1.200 km/oră de la o înălțime de 16.000 de metri

SHARE

A avut loc prima utilizare confirmată în mod obiectiv a bombei aeriene FAB-3000 M-54 cu kit de planificare și corecție (UMPK). Ținta au fost pozițiile AFU de la centrul medical Liptsev, la periferia căruia au loc lupte.

Citește și: VIDEO Ce e și cum atacă sistemul Patriot pe care România îl dă Ucrainei? Grecia și Spania au refuzat

VIDEO Momentul când Rusia aruncă în premieră o bombă de 3 tone în Ucraina de la viteza de 1200 km/h

Puterea produsului poate fi estimată în linii mari din înregistrarea video: deși bomba nu a lovit direct clădirea în sine, unda de suflu și elementele distructive au aruncat literalmente la pământ toate clădirile din apropiere, lăsându-le în ruină.

📌 Desigur, o lovitură directă ar fi provocat daune mult mai grave. Cu toate acestea, acuratețea produselor UMPK, deși este încă în urma omologilor lor occidentali, a devenit în orice caz mult mai bună de-a lungul anului. Cu atât mai mult în contextul în care, până în 2023, forțele armate rusești nu au avut deloc așa ceva.

Citește și: VIDEO El e monstrul zburător de 150.000.000$ ce vânează submarine chinezeşti. Apare în Marea Neagră

În același timp, necesitatea planificării FAB-3000 în versiunea actuală este uneori discutabilă din cauza trăsăturilor tehnice logice, a caracteristicilor și a nuanțelor de utilizare în luptă. Cu toate acestea, se poate afirma că arsenalul de arme VKS a devenit și mai mare.

Ce este această bombă?

Industria de apărare rusă furnizează forțelor aerospațiale bombe de aviație de mai multe tipuri. Recent, s-a aflat că gama de astfel de produse a fost extinsă pentru a include muniție de calibru mare. A fost reluată producția bombei aeriene FAB-3000, concepută pentru combaterea țintelor complexe și protejate de diferite tipuri. Acum ne putem aștepta ca în viitorul apropiat astfel de muniție să ajungă la trupe și să fie folosită în cadrul Operațiunii Speciale.

Această armă este destinată distrugerii forței de muncă în spații deschise și în adăposturi, a echipamentelor și armelor la locurile de desfășurare și la pozițiile de tragere, la posturile de control, la instalațiile logistice și de spate etc. În același timp, FAB-3000 se deosebește de o serie de alte produse din clasa sa prin calibrul său mare, ceea ce determină o putere sporită și calități speciale de luptă.

FAB-3000-M54 are o lungime totală de aproximativ 3,3 m și un diametru al carcasei de 820 mm. Diametrul stabilizatorului - aprox. 1 m. Bomba este realizată într-un corp de formă complexă, format din mai multe unități conice. Carenajul capului are o grosime crescută pentru a permite pătrunderea în sol. Ricoșeul este împiedicat de o proeminență inelară specială. Secțiunea de coadă are un stabilizator cu opt planuri și două inele.

Masa totală a bombei fără focoase ajunge la 3067 kg

 Dintre acestea, corpul reprezintă 1600 kg. Încărcătura explozivă este de 1387 kg. În funcție de perioada de producție și de serie, s-a folosit TNT sau amestecuri pe bază de TNT. Bomba este echipată cu trei fitiluri. Cuiburile lor sunt situate în părțile capului și cozii corpului. Detonarea este posibilă direct la contactul cu ținta sau cu decelerație, pentru a străpunge o fortificație sau pentru a o îngropa în pământ.

Bomba aeriană FAB-3000-M54 poate fi utilizată de bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 și Tu-95MS. Muniția este plasată pe praștia internă și externă. Există, de asemenea, informații despre posibilitatea fundamentală de a plasa Su-34 pe un bombardier de primă linie, însă, în acest caz, există limitări asociate cu capacitatea totală de transport și sarcina pe un singur punct de suspensie.

Aruncarea unei astfel de bombe este posibilă la viteze de până la 1200 km/h și la altitudini de până la 16000 m. Bomba este în cădere liberă și zboară de-a lungul unei traiectorii balistice la o distanță de până la câțiva kilometri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te