VIDEO Mesajele de SOS ale prințesei Latifa a Dubaiului, ținută ostatică de familia sa, au încetat

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 16.02.2021 - 19:20
Prințesa Latifa a Dubaiului Foto: captură video BBC

În imaginile care au ajuns la BBC Panorama, prințesa Latifa Al Maktoum spune că a fost drogată în timp ce fugea cu barca, apoi a fost dusă în detenție. Mesajele s-au oprit, iar prietenii prințesei fac un apel la ONU să intervină.

SHARE

Videoclipurile au fost înregistrate în decurs de câteva luni cu un telefon pe care Latifa l-a primit în secret la aproximativ un an de la capturarea ei. Le-a înregistrat într-o baie, deoarece aici era singura ușă pe care o putea încuia.

În mesaje ea a povestit cum s-a luptat cu soldaților care au capturat-o în barca cu care voia să fugă, cum și-a pierdut cunoștința în timp ce era transportată la un avion privat și s-a trezit abia după ce a aterizat în Dubai și cum a fost plasată în detenție într-o vilă cu ferestre și uși blocate, păzită de poliție.

Înregistrările Latifei au ajuns la BBC prin intermediul unei prietene apropiate, Tiina Jauhiainen, a vărului matern Marcus Essabri și a militantul David Haigh, care se află în spatele campaniei „Free Latifa”.

Aceștia spun că au luat decizia dificilă de a publica acum mesajele pentru că sunt îngrijorați cu privire la siguranța Latifei.

Șeicul Mohammed a construit un oraș înfloritor, dar activiștii pentru drepturi susțin că nu există toleranță față de disidență, iar sistemul judiciar poate discrimina femeile. Are o vastă activitate în domeniul curselor de cai și frecventează evenimente majore, cum ar fi Royal Ascot, unde a fost fotografiat împreună cu regina Elisabeta a II-a.

Însă șeicul și-a atras critici severe din cauza situației Latifei, dar și a mamei vitrege a acesteia - prințesa Haya Bint Al Hussain - care a fugit la Londra în 2019 împreună cu cei doi copii ai ei.

Citește și

„Bestia din Luton”- românul care a îngrozit Marea Britanie a fost prins în Galați

Cum a vrut să „evadeze” Latifa

Latifa, acum în vârstă de 35 de ani, a vrut să fugă prima dată la 16 ani, dar abia după ce l-a contactat pe omul de afaceri francez Herve Jaubert, în 2011, a fost pusă în mișcare o evadare planificată. La acest plan a participat și Tiina Jauhiainen, care era antrenoarea de arte marțiale a Latifei.

La 24 februarie 2018, Latifa și Tiina Jauhiainen au ajuns cu o barcă gonflabilă și un jet ski în apele internaționale, unde Herve Jaubert le aștepta într-un iaht cu pavilion american.

Însă opt zile mai târziu, în largul coastelor Indiei, barca a fost interceptată, Latifa a fost capturată și dusă înapoi în Dubai.

Tiina Jauhiainen și echipajul de pe barcă au fost eliberați după două săptămâni de detenție în Dubai. Guvernul indian nu a comentat niciodată situația.

Înainte de încercarea de evadare din 2018, Latifa a înregistrat un alt videoclip care a fost postat pe YouTube după capturare. „Dacă vizionați acest videoclip, nu este așa bine: fie că sunt moartă, fie că sunt într-o situație foarte, foarte, foarte delicată”, a spus ea.

Citește și

VIDEO Mârâind, un român i-a înfipt un pix în față unei polițiste din Londra: I kill you

Situația a stârnit o îngrijorare internațională uriașă și s-a solicităt eliberarea ei. Emiratele Arabe Unite au fost supuse unei presiuni intense pentru a da socoteală pentru Latifa și s-a organizat o întâlnire cu Mary Robinson.

Întâlnirea cu Mary Robinson

Mary Robinson a mers în Dubai în decembrie 2018, la cererea prietenei sale, prințesa Haya, pentru un prânz la care a fost prezentă și Latifa. Mary Robinson a declarat pentru BBC Panorama că anterior i s-au dat detalii despre tulburarea bipolară de care ar suferi Latifa, o afecțiune pe care, de fapt, nu o are.

La nouă zile după prânz, ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a publicat fotografii cu Mary Robinson și Latifa, spunând că acestea sunt dovada faptului că prințesa era în siguranță.

Mary Robinson a spus: „Am fost păcălită când fotografiile au devenit publice. A fost o surpriză totală ... am fost absolut uimită".

În 2019, tensiunile din cadrul familiei care guvernează în Dubai au fost dezvăluite în fața Înaltei Curți a Angliei după ce una dintre soțiile șeicului, prințesa Haya, a fugit în Marea Britanie împreună cu doi dintre copiii săi și a solicitat un ordin de protecție.

Citește și

VIDEO Conflict cu clanul Duduianu de la maneaua „Eu mă duc la pușcărie mai rău ca la cofetărie"

Anul trecut, Înalta Curte a emis o serie de hotărâri prin care se constată fapte ale șeicului Mohammed care a ordonat și orchestrat întoarcerea forțată în țară a Latifei în 2002 și 2018, precum și răpirea din Marea Britanie, în 2000, a surorii sale mai mari, prințesa Shamsa, care încercase și ea să scape.

Instanța a constatat că șeicul Mohammed „continuă să mențină un regim prin care ambele tinere sunt private de libertate”.

Cu privire la decizia de a publica mesajele acum, Tiina Jauhiainen spune doar că „a trecut mult timp” de când nu se mai știe nimic. „Simt că ar vrea să luptăm pentru ea și să nu renunțăm”, a spus ea.

Guvernele din Dubai și Emiratele Arabe Unite nu au vrut să facă niciun comentariu pentru BBC.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.