VIDEO Mercenarii ruși Wagner fură aurul Sudanului pentru a finanța războiul lui Putin

DE Elena Andrei | Actualizat: 04.08.2022 - 16:13
ercenarii ruși Wagner fură aurul Sudanului/foto: soufan center
ercenarii ruși Wagner fură aurul Sudanului/foto: soufan center

O rețea de lideri militari ruși și sudanezi colaborează pentru a jefui rezervele și producția de aur ale Sudanului, permițând Moscovei să-și finanțeze războiul în curs de desfășurare în Ucraina, pe fondul sancțiunilor tot mai severe ale Occidentului.

SHARE

Potrivit unui raport CNN, Rusia ar fi operat 16 zboruri din Sudan, al treilea mare producător de aur din Africa, în ultimele 18 luni.

CNN susține că un informator din interiorul Băncii Centrale a Sudanului le-a arătat reporterilor un document de calcul ce arăta că 32,7 tone nu au fost contabilizate în 2021.

Utilizând prețurile actuale, acest lucru se ridică la aur lipsă în valoare de 1,9 miliarde de dolari, la 60 de milioane de dolari pe tonă.

Dar raportul a precizat că aceasta ar putea fi o subestimare și că 13,4 miliarde de dolari, sau 90% din producția țării, se pierd prin mijloace ilegale în fiecare an. 

Raportul CNN susține că schema este rezultatul unei înțelegeri cu conducerea militară din ce în ce mai nepopulară a Sudanului, în schimbul sprijinului militar al Rusiei pentru a suprima mișcarea pro-democrație din țară.

Foști și actuali oficiali americani citați de CNN susțin că Rusia a sprijinit în mod activ lovitura de stat militară din Sudan din 2021, care a destituit un guvern civil de tranziție.

Citește și

VIDEO Putin deschide un nou front în Nagorno-Karabah. Conflictul a repornit de pe pozițiile rușilor

VIDEO Armata chineză a înconjurat Taiwanul, pentru a-i asigura lui Xi „moștenirea unificării”

Aceasta a fost o lovitură zdrobitoare pentru mișcarea pro-democratică din Sudan, care îl răsturnase pe președintele Omar Al-Bashir cu doi ani înainte.

Raportul CNN susține că Evgheni Prigojin, un oligarh rus și aliat important al președintelui Vladimir Putin, se află în centrul acestui furt între Moscova și junta militară din Khartoum.

Postul de televiziune susține că deține facturi care arată că principalul instrument al lui Prigojin în Sudan este o companie sancționată de SUA, numită Meroe Gold, care extrage aur, furnizând în același timp arme și instruire armatei și grupurilor paramilitare din țară.

Raportul, pe care CNN l-a întocmit în colaborare cu Centrul de Dosare cu sediul la Londra, susține că cel puțin un agent de nivel înalt al Grupului Wagner, Alexander Sergheievici Kuznețov, a supravegheat operațiunile din industria de extracție a aurului din Sudan în ultimii ani.

„Monitorizăm îndeaproape această problemă, inclusiv activitățile raportate ale Meroe Gold, ale Grupului Wagner, susținut de Kremlin, și ale altor actori sancționați în Sudan, în regiune și în întregul lanț de comerț cu aur", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, citat ca răspuns la investigația CNN.

„Susținem poporul sudanez în căutarea unui Sudan democratic și prosper, care să respecte drepturile omului", a adăugat purtătorul de cuvânt. „Vom continua să ne exprimăm în mod clar îngrijorarea față de oficialii militari sudanezi cu privire la impactul malefic al grupului Wagner, Meroe Gold și al altor actori".

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te