VIDEO Lupte dramatice la Voronej. Prigojin a încercat să fure „valizele nucleare” sovietice

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.07.2023 - 08:10
Mercenarii lui Prigojin au încercat să pună mâna pe  „valizele nucleare” (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: quora
Mercenarii lui Prigojin au încercat să pună mâna pe „valizele nucleare” (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: quora

Lupte dramatice la Voronej. Prigojin a încercat să fure „valizele nucleare” din epoca sovietică aflate într-un depozit secret.

SHARE

Lupte dramatice la Voronej. Prigojin a încercat să fure  „valizele nucleare” sovietice, fiind aproape de a porni al treilea război mondial, în lovitură de stat eșuată împotriva Moscovei.

Mercenarii Wagner au fost foarte aproape de a obține un dispozitiv nuclear din era sovietică în timpul marșului asupra Moscovei luna trecută, potrivit unui oficial de top al serviciilor secrete ucrainene.

Lupte dramatice la Voronej. Prigojin a încercat să fure  „valizele nucleare” sovietice

Aceștia voiau să ajungă la o bază militară ce depozitează arme nucleare, cu scopul de a le folosi pentru a-și atinge obiectivele, a susținut șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, potrivit Kiev Post.

În timp ce forțele Wagner se îndreptau spre Moscova, un detașament s-a desprins de convoi, îndreptându-se spre est, angajându-se în lupte cu forțele ruse în primul sat, potrivit rezidenților, pentru a ajunge la baza nucleară Voronej-45.

După primele lupte, detașamentul a trecut fără piedici 90 de km, inclusiv prin  centrul unui oraș care găzduiește o bază militară, Talovaia, la aproximativ 100 km de baza din epoca sovietică.

Voronej-45 este una dintre cele 12 „facilități de depozitare la nivel național” ale Rusiei pentru arme nucleare, potrivit unui raport al oamenilor de știință pentru ONU.

La Talovaia, forțele ruse au atacat coloana, potrivit localnicilor. Un elicopter rus a fost doborât, ucigând cei doi membri ai echipajului.

Oficialii occidentali au spus că stocul nuclear al Rusiei - cel mai mare din lume - nu a fost niciodată în pericol în timpul revoltei, cu toate acestea, șeful serviciilor de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, nu este de acord.

Într-un interviu pentru Reuters, el a declarat nu numai că Wagner căuta un dispozitiv nuclear, dar și-a propus să-l folosească ca pârghie pentru a „ridică miza” revoltei.

Acesta a spus că Voronej-45 găzduiește mici dispozitive nucleare care pot fi transportate într-un rucsac, legendarele „valize nucleare”.

„Aceasta a fost una dintre facilitățile cheie de depozitare pentru aceste valize”, a spus el.

Americanii au fost îngrijorați că mercenarii Wagner au reușit să intre într-o zonă de interes special, în care sunt depozitate muniții nucleare.

Mai ales că, potrivit unei surse, două formațiuni militare ruse din sud-vestul țării au primit ordin să atace Wagner, dar nu au acționat la comanda.

Acest lucru a provocat îngrijorare și la Kremlin și a dat impuls pentru încheierea negociată în grabă a rebeliunii în seara zilei de 24 iunie, intermediată de președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

După ce a fost anunțat armistițiul, coloana rebelilor a făcut cale întoarsă, dar, potrivit lui Budanov, „un număr nespecificat de luptători au continuat marșul către Voronej-45 cu intenția de a confisca armele nucleare portabile din era sovietică stocate la bază”.

Spre nord, armata rusă a întreprins măsuri drastice pentru a bloca o altă potențială rută de acces către Voronej-45.

Drumul E-38 se ramifică de pe autostrada M-4 la o așezare numită Rogacevka.

Acest drum duce și la Voronej-45. În seara zilei de 24 iunie, localnicii au raportat că au auzit explozii.

Canalul Telegram a surprins sunetul motoarelor unei aeronave urmat de o explozie. 

Asemenea bombe nucleare mici – suficient de ușoare pentru a fi purtate de o singură persoană – sunt relicve ale Războiului Rece.

Trupele americane s-au antrenat să se parașute din avioane cu arme nucleare legate de corpuri, iar trupele sovietice s-au antrenat să le desfășoare la sol în spatele liniilor inamice.

Dar, la începutul anilor 1990, ambele națiuni au convenit să le scoată din arsenale pe măsură ce tensiunile s-au diminuat și au făcut acest lucru, deși Rusia a păstrat unele în porturile miniere, a spus Hans Kristensen, șeful Proiectului de informații nucleare al Federației Oamenilor de Știință Americani, cu sediul în Washington.

Amy Woolf, specialistă în arme nucleare, nu crede că aceste arme învechite ar fi putut fi folosite.

„Este posibil să fie încă niște porcării vechi blocate în depozit pe undeva”, a spus ea.

„Dar sunt operaționale? Aproape sigur că nu.” 

Astfel de arme portabile trebuie întreținute și actualizate pentru că se degradează în timp. 

Dar Rusia s-a străduit să-și mențină forțele convenționale și stocul său atomic și poate că aceste arme au fost actualizate în baza secretă.

În mod cert, informațiile deținute de Prigojin justificau să-și asume riscul de a le captura.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te