VIDEO Lupta pentru Taiwan. China lansează drona cu 10 ore autonomie. SUA instalează rachete Tomahawk

DE Alin Crișan | 19.04.2024 - 18:25
VIDEO Lupta pentru Taiwan. China lansează drona cu 10 ore autonomie. SUA instalează rachete Tomahawk - Foto: Japanese Ministry of Defense
VIDEO Lupta pentru Taiwan. China lansează drona cu 10 ore autonomie. SUA instalează rachete Tomahawk - Foto: X

Lupta pentru Taiwan. China lansează drona cu 10 ore autonomie. SUA instalează rachete Tomahawk. Acțiunile militare în Asia se întețesc.

SHARE

Un avion WZ-7 Soaring Dragon al Armatei Populare de Eliberare a Chinei a fost observat recent zburând deasupra extremității nord-vestice a Mării Chinei de Sud, în apropiere de Filipine.

VIDEO Lupta pentru Taiwan. China lansează drona cu 10 ore autonomie. SUA instalează rachete Tomahawk

Apariția dronei de recunoaștere cu rază lungă de acțiune și zbor înalt în regiune vine în contextul în care noul sistem de rachete terestre Typhon al armatei americane a făcut prima sa desfășurare în Indo-Pacific în nordul insulei filipineze Luzon. De asemenea, în ultimele luni a existat o creștere majoră a fricțiunilor în disputa dintre China și Filipine privind controlul asupra Scarborough Shoal, un grup de insulițe și recife care se află la vest de Luzon.

Pe lângă faptul că aceasta este prima apariție cunoscută a unui WZ-7 care zboară deasupra Mării Filipinelor de Vest, aceasta pare a fi prima dovadă concretă că aceste drone operează deasupra Mării Chinei de Sud, în general. Au existat deja indicii puternice că Soaring Dragons zboară în această regiune cel puțin de la sfârșitul anului 2022.

Citește și: Ucraina sfidează Rusia dar și SUA. A făcut o dronă care zboară 3.000 km în Siberia

Aceasta include observarea unui WZ-7 care se pare că se îndrepta spre vest deasupra provinciei chineze Guangdong din sud-estul Chinei, care se află chiar la marginea nordică a Mării Chinei de Sud. Imaginile din satelit au arătat, de asemenea, WZ-7 la sol la baza aeriană Shadi din Guangdong.

Datorită poziției sale înalte, WZ-7 oferă o platformă de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) cu o linie de vedere foarte lungă. Acest lucru pare să conducă deja la faptul că Soaring Dragon va fi utilizat în special pentru misiuni de supraveghere, pe apă, de lungă durată, cum ar fi urmărirea navelor de război străine și furnizarea de informații suplimentare privind spațiul de luptă pentru grupurile de acțiune de suprafață ale PLAN.

După cum s-a menționat deja, aceste drone sunt folosite și pentru misiuni pe uscat. În funcție de configurația și de capacitățile suitei sale de senzori, WZ-7 ar putea, de asemenea, să privească oblic anumite zone din spațiul aerian internațional - cum ar fi Luzon din Marea Filipinelor de Vest.

După cum s-a menționat anterior, există mai multe motive foarte imediate pentru care APL ar putea dori să trimită acum unul dintre Dragonii săi zburători pe cerul Mării Filipinelor de Vest. Desfășurarea de către armata americană a unor elemente ale unui sistem de rachete terestre Typhon, care poate lansa rachete de croazieră Tomahawk și rachete multifuncționale SM-6, în Luzon la începutul acestei luni, a trimis semnale în întreaga regiune, în special către China.

Citește și: Câte avioane F-16 are România în dotare? Industria națională de Apărare intră într-o nouă eră

Deși aparent a fost desfășurat pentru a lua parte la un exercițiu, prezența Typhon în Filipine îl plasează chiar în curtea Beijingului și la îndemâna extremității sud-estice a Chinei continentale. Typhon poate ține în alertă ținte pe uscat și pe mare în cadrul unei bule care se extinde aproximativ 1.000 de mile în orice direcție de la locul în care este desfășurat.

Armata caută să amplaseze în mod mai permanent Typhon, precum și alte mijloace de atac cu rază lungă de acțiune la sol, în apropierea Chinei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te