VIDEO Lukașenko și-a schimbat bucătarii și paza. Ministrul său de Externe, otrăvit de ruși

DE Elena Andrei | 28.11.2022 - 16:54
Ministrul de Externe al lui Lukașenko, otrăvit de ruși/Foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe din Belarus, Vladimir Makei, un apropiat al președintelui Alexandr Lukașenko, a fost otrăvit în cadrul unei operațiuni ordonate de Putin, susțin surse apropiate Kremlinului. Un avertisment pentru Lukașenko și negocierile secrete cu Vestul.

SHARE

Diplomat veteran și fost spion, Vladimir Makei a murit brusc luni, în contextul în care s-a afirmat că acesta era în contact secret cu Occidentul în legătură cu războiul din Ucraina și încerca să evite încorporarea de „bunăvoie” a Belarusului în Rusia de către Vladimir Putin.

O înregistrare video îl arată pe Makei, în vârstă de 64 de ani, arătând sănătos într-un avion militar, săptămâna trecută, cu puțin timp înainte de a muri. El nu era cunoscut ca suferind de vreo boală cronică.

Unele rapoarte spun că acesta a suferit un atac de cord și că moartea sa l-a speriat pe președintele Lukașenko, care se teme acum pentru propria viață.

Acesta și-a înlocuit bucătarii, personalul care îl deservea și paza de corp, de teama unui asasinat din partea Moscovei.

Leonid Nevzlin, om de afaceri și dușman în exil al lui Putin, a afirmat că Makei „a murit în urma unei otrăviri cu o substanță dezvoltată într-un laborator special al FSB”, potrivit Daily Mail.

Nevzlin a citat surse apropiate serviciilor speciale rusești.

„Tabloul clinic în astfel de cazuri corespunde unui deces prin accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă", a declarat Nevzlin.

Makei urma să participe săptămâna aceasta la o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Polonia pentru a se întâlni cu politicieni și oficiali occidentali importanți - o sesiune la care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu a fost invitat.

Citește și

Serviciile secrete din Ucraina au luat din nou cu asalt bisericile rusești. Ce au confiscat

Nepoata liderului religios al Iranului, Khamenei, arestată. Este de partea demonstranților

Nevzlin a citat un toxicolog rus care a spus că „este foarte ușor să otrăvești un om astfel încât toată lumea să creadă că a murit din cauze naturale”.

„Este suficient să se perturbe echilibrul enzimelor din corpul său - substanțele care asigură toate procesele fără excepție, de la fluturarea genelor până la respirație.”

„Moartea lui Makei, al doilea cel mai important om din stat, a provocat panică în cercurile nomenclaturii din Belarus. Lukașenko este cel mai zguduit. El a ordonat înlocuirea bucătarilor, servitorilor și gărzilor sale. Copiii lui Lukașenko au primit o securitate suplimentară”, a declarat Nevzlin.

Lukașenko se teme că presupusul său aliat, Vladimir Putin, îi organizează „o înmormântare magnifică”.

Presupusa eliminare a lui Makei a rupt relațiile rămase ale Belarusului cu puterile occidentale, potrivit canalului Telegram General SVR.

Asasinatul a fost planificat, pregătit și pus în aplicare la inițiativa personală a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a susținut canalul rus disident.

„A fost un mesaj pentru Lukașenko. Acțiunea a fost demonstrativă și a avut ca scop perturbarea negocierilor separate ale lui Lukașenko cu Occidentul și China”, potrivit General SVR.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te