VIDEO NATO către Aliați: Posibilă testare de către Rusia a „Armei Apocalipsei”, torpila nucleară

DE Elena Andrei | Actualizat: 04.10.2022 - 11:38
submarinul nuclear rusesc K-529 Belgorod/foto: Profimedia Images

Serviciile de informații ale NATO ar fi avertizat aliații cu privire la un posibil test al Rusiei cu Poseidon, o super torpilă echipată cu o încărcătură nucleară, potrivit publicației italiene La Repubblica.

SHARE

Potrivit La Republica, datele serviciilor de informații ar arăta că submarinul nuclear rusesc K-529 Belgorod a părăsit baza sa din Marea Albă, dincolo de Cercul Arctic, îndreaptându-se spre Marea Kara pentru a testa torpila nucleară Poseidon, numită și „arma Apocalipsei”. 

Poseidon este un vehicul subacvatic fără echipaj uman despre care se spune că este capabil să parcurgă distanțe mari sub apă înainte de a exploda cu suficientă forță pentru a provoca un tsunami nuclear masiv, menit să inunde și să iradieze orașele de coastă.

Un val poluat poate șterge de pe fața pământului metropole precum New York sau Los Angeles, potrivit propagandei rusești. 

Submarinul K-329 Belgorod este considerat un prototip al unui nou concept de război al lui Putin în ultimii ani, după ce relațiile dintre SUA și Rusia s-au înrăutățit.

În ultimele zile, submarinul Belgorod a fost adesea menționat în rapoartele analitice privind sabotajul ce a avut loc recent la gazoductul Nord Stream, aceasta fiind una dintre activitățile pentru care a fost proiectat.

Cu toate acestea, implicarea sa a fost pusă sub semnul întrebării, întrucât submarinul este unul dintre cele mai mari din lume și ar fi extrem de dificil ca acesta să ajungă în Marea Baltică fără a fi detectat.

Potrivit La Republica, comandamentul aliaților din NATO a avertizat că Poseidon ar putea fi testat în zona Mării Kara. Este vorba despre o torpilă de 24 de metri cu un focos nuclear de două megatone.

„Nu se cunoaște data exactă la care a fost trimis avertismentul către aliați”, potrivit La Republica.

Șeful NATO a avertizat că alianța va da un răspuns unitar la orice atac asupra infrastructurii critice.

„Orice atac deliberat asupra infrastructurii critice a NATO va fi întâmpinat cu un răspuns ferm și unitar din partea alianței”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu pentru NBC.

Bănuieli de dezinformare

Dezvoltarea Poseidon a durat ani de zile, cu evaluări sceptice din partea oficialilor NATO. Se crede că unele teste au fost efectuate încă din 2015, dar nu au existat lansări de pe submarinul Belgorod.

„Aproape nimeni nu crede că super-torpila ar putea fi gata în prezent. Cu toate acestea, chiar și un simplu anunț al unui test ar permite Kremlinului să demonstreze o abilitate unică în lupta împotriva Occidentului: o armă împotriva căreia nu există apărare", relatează publicația.

Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul  Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (NSDC) susține că raportul de informații al NATO, citat de La Repubblica, nu a fost publicat pe site-ul Alianței la data de 3 octombrie.

După cum s-a relatat anterior, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, consideră extrem de improbabil ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei, dar subliniază că „Putin acționează irațional”.

După anunțul mobilizării parțiale în Federația Rusă, Putin a amenințat din nou țările occidentale cu utilizarea armelor nucleare.

Liderii occidentali au condamnat retorica nucleară a lui Putin, calificând-o drept o „escaladare periculoasă și sabotaj".

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te