VIDEO Jurnalistul Roman Protasevici, cu fața tumefiată, admite că s-ar afla în spatele protestelor

DE Edi Neagu | 25.05.2021 - 08:41
Roman Protasevici a aparut în prima înregistrare după răire cu semne de lovituri pe față. Foto: Captură Video

Roman Protasevici a apărut în prima înregistrare după ce a fost reținut de autoritățile din Belarus ca urmare a deturnării avionului în care era. Cu fața plină de vînătăi, Protasevici admite, evident după ce a fost amenințat, că se află în spatele protestelor antiguvernamentale.

SHARE

O înregistrare video în care apare tânărul jurnalist belarus Roman Protasevici a fost dată publicităţii luni, provocând îngrijorarea opoziţiei care consideră că există indicii că ar fi fost făcută sub constrângere, informează dpa şi AFP.

Înregistrarea video a fost difuzată pe un canal Telegram pro-guvernamental.

"Personalul se comportă cu mine într-un mod complet adecvat şi respectând legea, continui să colaborez cu anchetatorii şi am trecut la mărturisiri cu privire la organizarea tulburărilor în masă", spune Roman Protasevici în această înregistrare video în care vorbeşte aşezat la masă, cu faţa la camera de filmat.

CITEȘTE ȘI: Ciolacu, atac la Dragnea: nu înțelege de ce nu s-a semnat contract cu o firmă de lobby pentru Trump

Tânărul jurnalist pare obosit, fluturându-şi mâinile încrucişate în timp ce pe masă sunt un pachet de ţigări şi unul de chibrituri.

CITEȘTE ȘI: Un mesaj pentru Rusia: Occidentul e aici. Iar România se află în prima linie construită de NATO

În înregistrarea video nedatată, activistul de 26 de ani susţine că se află în Închisoarea nr. 1 din centrul oraşului Minsk. Încăperea în care este filmat nu oferă însă niciun indiciu despre locul în care se află.Presa de opoziţie susţine că Roman Protasevici avea urme pe faţă, sugerând astfel posibile rele tratamente.

”Convins” să mărturisească

"Aşa arată Roman sub presiune fizică şi morală", a scris pe Twitter opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, denunţând înregistrarea "canalelor de propagandă ale regimului".

În trecut, autorităţile din Belarus au fost acuzate de difuzarea unor mărturisiri ale unor persoane aflate în arest, obţinute sub constrângere.

În august 2020, Svetlana Tihanovskaia a apărut într-o înregistrare video difuzată de mass-media de stat în care făcea apel să nu se manifeste, într-un moment în care Belarusul era cuprins de o mişcare istorică de protest împotriva realegerii frauduloase a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

O aliată a opozantei, Maria Kolesnikova, a denunţat, la rândul ei, o înregistrare făcută "sub presiunea forţelor de securitate".

În înregistrarea de luni, Protasevici a mai spus că se simte bine.

Cu câteva ore mai devreme, mama acestuia comunicase presei că este posibil ca fiul ei să fie internat la Minsk pentru probleme cardiace, informaţii despre care ministerul de interne a declarat că sunt false.

Roman Protasevici a fost redactor-şef al unui influent canal al opoziţiei, Nexta, şi a jucat un rol cheie în organizarea mişcării de protest din 2020, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.