VIDEO Joe Biden caută o modalitate de a limita vânzarea puştilor de asalt către populație

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.06.2022 - 08:09

Preşedintele Joe Biden a lansat joi un apel Congresului american pentru a găsi o modalitate de a restrânge vânzarea puştilor de asalt şi i-a criticat, la aproape zece zile după masacrul a 19 copii şi doi profesori într-o şcoală din Texas. Republicanii se opun.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"Câte alte măceluri suntem gata să acceptăm?", a întrebat preşedintele american, repetând, în cadrul acestui discurs de la Casa Albă adresat naţiunii, că s-a "săturat" de aceste atacuri armate repetate care îndoliază America.

În spatele biroului său se aflau 56 de lumânări reprezentând victimele acestor masacre din toate statele şi teritoriile Statelor Unite.

După atacurile armate de la şcoala primară din Uvalde, un supermarket din Buffalo şi, miercuri, la unui spital din Tulsa, a subliniat că "prea multe locuri din cotidian au devenit locuri de măcel, câmpuri de luptă".

Citește și: VIDEO Zelenski: „Rusia a ocupat 20% din teritoriul Ucrainei. Pierdem 60-100 de soldați pe zi”

Joe Biden a cerut interzicerea la nivel naţional a vânzării puştilor de asalt semiautomate, ca între 1994 şi 2004. Dar, conştient de dificultatea adoptării unei astfel de măsuri în Congres, unde partidul său are doar o foarte mică majoritate, el a nuanţat: "Trebuie măcar să creştem vârsta minimă legală" pentru procurarea unor astfel de arme, de la 18 la 21 de ani.

El a cerut, de asemenea, interzicerea încărcătoarelor de mare capacitate, întărirea verificării antecedentelor penale sau psihologice ale potenţialilor cumpărători şi votarea unui text care cere persoanelor să-şi ţină armele sub cheie.

Citește și: Rusia dă vina pe România că întârzie exporturile din Ucraina, ca să-și vândă producția proprie

"În ultimii 20 de ani, mai mulţi şcolari au murit din cauza armelor de foc decât numărul total al poliţiştilor şi soldaţilor care au murit la datorie", a declarat el. "Gândiţi-vă la asta", a continuat liderul de la Casa Albă.

"Al doilea amendament" al Constituţiei americane, care garantează dreptul de a deţine o armă, "nu este absolut", a spus preşedintele democrat.

"Susţin acţiunea (...) unui mic grup de senatori republicani şi democraţi care încearcă să găsească o cale, dar, Doamne, faptul că majoritatea republicanilor din Senat nu vrea nici măcar una dintre aceste propuneri să fie dezbătută sau supusă la vot, mi se pare inacceptabil", a acuzat el.

"Nu putem trăda din nou poporul american", a continuat Joe Biden în timpul discursului de 17 minute. "Este timpul ca Senatul să facă ceva", a cerut preşedintele american.

"Mulţumesc, domnule preşedinte", a scris senatorul Chris Murphy pe Twitter.

SUA, țara armelor

"Trebuie să facem ceva. Şi putem" a continuat acest parlamentar din Connecticut care, marcat pentru totdeauna de masacrul de la Sandy Hook (26 de morţi dintre care 20 de copii, în 2012), conduce grupul de discuţii dintre republicani şi democraţi.

Provocarea pentru acest grup este să găsească măsuri care să poată obţine aprobarea a zece senatori republicani, esenţială din cauza majorităţii calificate din Senat.

Într-o ţară în care mai mult de 30% dintre adulţi deţin cel puţin o armă de foc, conservatorii se opun, însă, cu fermitate oricărei măsuri care ar putea încălca drepturile "cetăţenilor care respectă legea".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te