VIDEO Israelul a pregătit 300 de tancuri ca să intre în Gaza. Cu ce armament greu ripostează Hamas

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.10.2023 - 09:33
Israelul a pregătit 40.000 de blindate să intre în Gaza - Foto: Profimedia Images
Israelul a pregătit 40.000 de blindate să intre în Gaza - Foto: Profimedia Images

Israelul a pregătit 300 de tancuri să intre în Gaza. Cu ce îi așteaptă mercenarii Hamas. O invazie în orașul Gaza nu va fi o operațiune militară lipsită de riscuri majore, pentru că organizația teroristă Hamas a fost aprovizionată cu arme moderne, inclusiv cu drone.

SHARE

 Israelul a pregătit 300 de tancuri să intre în Gaza. Cu ce îi așteaptă teroriștii Hamas.

Israelul a comasat 400.000 de militari și peste 300 de tancuri pentru această operațiune și probabil va intra prin anumite puncte de-a lungul graniței de 56 de kilometri a Fâșiei Gaza, din mai multe direcții.

 Israelul a pregătit 300 de tancuri să intre în Gaza. Cu ce îi așteaptă Hamas

Armata israeliană IDF a anunțat că este pregătită să intre, dar ordinul nu a venit încă.

Biroul primului ministru israelian neagă informațiile conform cărora s-a ajuns la un acord de încetare a focului cu Hamas în schimbul returnării cetățenilor străini

Deocamdată nu s-a stabilit exact ce se va întâmpla cu cei un milion de locuitori cărora Israelul le-a cerut să plece din Gaza, pentru a nu cădea victime în războiul împotriva Hamas.

La zece zile de la începutul conflictului, bombardamentele israeliene și blocarea Fâșiei Gaza au continuat, peste un milion de persoane – aproape jumătate din populația totală a Fâșiei Gaza – fiind strămutate.

Teroriștii Hamas, mai bine înarmați ca niciodată

Când forța uriașă pe care a adunat-o Israelul va primi ordinul de a intra în Gaza pentru a distruge infrastructura Hamas, se va confrunta cu un inamic „subteran”, bine înarmat, cu mii de arme antitanc, drone și arme de calibru mic pe cel mai complex câmp de luptă ce există în prezent.

Hamas va lupta din vasta rețea de tuneluri, canalizări și „bariere” formate de clădiri înalte și moloz. 

Trupele israeliene „se vor confrunta cu cea mai mare provocare a vieții lor”, a declarat John Spencer, președintele Modern War Institute (MWI) din West Point, specialist în război urban, pentru The War Zone.

„Atacarea unui oraș apărat ca acesta va fi o luptă în iad. Cred că o pot face, dar costul va fi mare într-un astfel de război urban, deoarece vor ataca mai multe orașe”.

Spencer a estimat că Israelul a adunat aproximativ 400.000 de soldați și peste 300 de tancuri pentru această operațiune și probabil că va intra din mai multe direcții.

„Desigur, efortul principal va fi axat pe orașul Gaza, dar vor încerca să surprindă Hamas și să vină dintr-o direcție surpriză”, spune Spencer.

Hamas este mai bine înarmată ca niciodată și mai bine organizată. În prezent se estimează că are 40.000 de luptători în Gaza, care forma „armata” Fâșiei. Și a fost bine aprovizionată cu arme și muniție.

„Hamas are un arsenal substanțial de rachete și mortiere în Gaza”, spune Spencer.

A tras peste 4.500 de rachete în doar trei zile, începând cu barajul de sâmbătă dimineață, iar un raport din 2021 a evaluat că Hamas avea peste opt mii de rachete.

Rachetele ar putea reprezenta un pericol pentru forțele israeliene din interiorul Gazei, dar mai ales pentru posturile de comandă și alte puncte de concentrare a trupelor israeliene din exterior.

Sistemul Iron Dome al Israelului va fi esențial aici pentru a oferi o „umbrelă”, dar oricât de impresionant este acest sistem, nu va reuși să intercepteze o ploaie de rachete.

De asemenea, echipele rapide de mortiere ale Hamas s-ar putea dovedi a fi o amenințare extremă pentru forțele israeliene care operează în Gaza, mai ales în orice zone deschise unde focurile indirecte pot fi folosite mai ușor.

În războiul actual, Hamas va putea folosi „o gamă completă de drone — de la drone sinucigașe militare, până la drone comerciale, de pe raft, modificate pentru a arunca muniții, drone mai mari similare cu cele iraniene folosite de forțele ruse în Ucraina.

Specialiștii sunt de acord că Rusia i-a antrenat pe teroriștii Hamas în mânuirea acestora.

„Metroul din Gaza”, cea mai mare provocare pentru israelieni

Există sute de tuneluri, numite „Metroul Gaza”, care se întind pe zeci de kilometri. După operațiunea Guardian of the Walls din 2021, forțele israeliene au distrus aproape 100 de kilometri de tuneluri în Gaza.

Între timp, Hamas a susținut că are aproape 500 de kilometri de tuneluri, a raportat BBC.

„Este probabil ceea ce înseamnă un întreg oraș de tuneluri și buncăre sub suprafața Gazei”, a scris Spencer.

Citește și:  Israelul anunță evacuarea rezidenților, pe o distanţă de 2 kilometri, până la frontiera cu Libanul

„Așa cum a făcut în 2014, ar trebui să se aștepte ca Hamas să folosească tunelurile în mod ofensiv pentru a manevra atacatorii în subteran, ținându-i atât ascunși, cât și protejați, pentru a conduce atacuri surpriză. forte.”

Tunelurile oferă combatanților abilitatea de a ieși din senin, a ataca, pentru a dispărea rapid din nou în subterane. 

Doar găsirea tunelurilor în sine poate fi o provocare uriașă, iar distrugerea lorîn întregime într-un asemenea mod încât să nu poată fi reconstituite este o altă întreprindere majoră.

Citește și: Războiul din Israel. Colonel european: „Teroriștii Hamas vor să ducă războiul din Israel în Europa”

Hamas are un stoc de arme antitanc extrem de mobile, de la rachete ghidate antitanc mai avansate până la grenade propulsate. 

Aceste arme vor fi printre cele mai îngrijorătoare amenințări cu care se va confrunta infanteria israeliană în timp ce își croiește drum prin Gaza alături de vehicule blindate și tancuri.

În timp ce Israelul a fost pionier în sistemele de protecție activă capabile să doboare RPG-urile și ATGM-urile și s-au dovedit eficiente în incursiunile anterioare în Gaza, acestea pot reprezenta un pericol mortal pentru infanterie.

Hamas va căuta să folosească o apărare bazată pe luptă de aproape, puncte forte (cladiri grele din beton și oțel și adesea cu subsoluri și tuneluri) și lunetişti.

Dărâmăturile lăsate în urmă de atacurile aeriene israeliene vor oferi multe puncte forte pentru Hamas.

Există, de asemenea, pericolul minelor, capcanelor și dispozitivelor explozive improvizate pe care Hamas le-ar putea instala în și în jurul celor mai sensibile ținte.

Pe măsură ce Israelul lansează mai multe lovituri aeriene și baraje de artilerie în Gaza, molozurile rezultate, vehiculele distruse și alte resturi de război împrăștiate pe străzi vor fi locuri selectate pentru a planta dispozitive distructive ce pot ucide trupe, pot deteriora sau distruge vehicule chiar și cu blindaje grele și vor îngreuna înaintarea.

În plus, atacatorii sinucigași, utilizați pe scară mare de organizația teroristă, vor face invazia și mai dificilă.

În funcție de câți civili părăsesc zonele în care IDF intră, amenințarea cu atacatorii sinucigași poate varia.

Dacă puțini pleacă și zona este plină de civili, oricine poate transporta un dispozitiv foarte mortal, chiar și copii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te