VIDEO Iohannis pune piciorul în prag: „Toleranță zero în privința plagiatului”

DE Daniel Toșa | 03.10.2022 - 10:56
Iohannis pune piciorul în prag: „Toleranță zero în privința plagiatului” - FOTO: Facebook/Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că legile educaţiei trebuie să cuprindă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea plagiatului, subliniind că acesta este un "fenomen toxic al mediului educaţional".

SHARE

"Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care aceasta creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali, capabili să-şi pună în valoare talentul şi competenţele, atât pentru împlinirea personală, cât şi pentru binele comun.

Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educaţional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI şi valorilor europene în care credem.

Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrităţii şi eticii în viaţa academică.

Pentru aceasta, avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, iar noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional", a spus şeful statului la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu".

Citește și: EXCLUSIV 10.000.000 lei factura la curent în Casa Poporului la iarnă. Mutarea „aleșilor”, exclusă

El a punctat că "miza în acest sens este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică".

"Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepţie", a afirmat Iohannis.

Citește și: Rămâi fără talonul mașinii și cu o amendă uriașă dacă nu ești echipat de iarnă. Ce trebuie să faci?

Şeful statului a apreciat atitudinea Universităţii de Arhitectură faţă de orice încercări de fraudare.

"Îmi doresc ca aceasta să constituie un exemplu de responsabilitate publică pentru comunitatea academică românească", a mai afirmat preşedintele Iohannis, potrivit Agerpres.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demisionat joi seară, după ce luni, PressOne a publicat o investigație a jurnalistei Emilia Șercan care arăta că acesta „și-a însușit, cu modificări neînsemnate, 92 pagini” din munca a doi colegi „alături de care semnase 9 pagini dintr-un curs universitar”.

„Demisia era singura soluție rezonabilă pentru Partidul Național Liberal, pentru Coaliție și pentru salvarea imaginii „României Educată”, având în vedere faptul că ministrul a primit misiunea specială din partea președintelui Klaus Iohannis pentru a implementa proiectul de țară al acestuia”, spune jurnalista Emilia Șercan.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te