VIDEO India, în stare de război cu Iranul. Desfășoară distrugătoare de 5,3 miliarde $

DE Adina Mutăr | 27.12.2023 - 20:21
India, în stare de război cu Iranul. Desfășoară distrugătoare de 5,3 miliarde $ - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

India, în stare de război cu Iranul, din cauza atacurilor asupra navelor sale comerciale. Desfășoară distrugătoare de 5,3 miliarde de dolari și patrule marine pentru a menține tranzitul maritim în siguranță.

SHARE

India este în stare de război cu Iranul. Desfășoară distrugătoare de 5,3 miliarde de dolari, avioane și patrule maritime împotriva „forțelor geloase pe prosperitatea Indiei.

Oficialii apărării din New Delhi au promis că îi vor găsi și pedepsi pe cei responsabili pentru recentele atacuri asupra a două nave comerciale cu echipaj predominant indian, pe fondul atacurilor rebelilor Houthi din Yemen și ale Iranului cu rachete și drone în Marea Roșie și nu numai.

India, în stare de război cu Iranul. Desfășoară distrugătoare de 5,3 miliarde $ 

Navele comerciale MV Sai Baba și MV Chem Pluto ale Indiei au fost atacate, cel din urmă fiind lovit de o dronă de atac unidirecțional la doar 200 de mile în largul coastei Indiei.

Potrivit Pentagonului, acest atac a fost lansat din Iran și nu din Yemen, de unde cele mai multe atacuri cu rachete balistice și drone au fost efectuate în Marea Roșie, amenințând o  cale strategică globală de transport maritim. 

Ministrul Apărării din India, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, a promis pedeapsa pentru aceste atacuri în timpul ceremoniei de punere în funcțiune a INS Imphal (D68), al treilea distrugător din clasa Visakhapatnam al Marinei Indiene.

„Cei care au efectuat aceste atacuri, îi vom găsi și pe fundul mării și se vor lua măsuri stricte împotriva lor”, a spus Shri Rajnath Singh, potrivit usni.org.

Ministrul Apărării a subliniat rolul Indiei de „furnizor de securitate în întreaga regiune a Oceanului Indian” și angajamentul de a menține căile maritime deschise pentru un comerț regional mai mare, în colaborare cu parteneri internaționali.

Citește și: VIDEO Marea navă de debarcare Novocerkassk, plină cu drone iraniene, distrusă de ucraineni

”Puterea economică și strategică în creștere a Indiei, a umplut unele forțe de gelozie și ură”, a precizat ministrul.

Șeful Statului Major Naval, Adm. R Hari Kumar, a subliniat angajamentul Indiei de a menține deschise căile maritime. 

Citește și: Grecia transmite navelor să evite Marea Roșie după atacurile teroriștilor Houthi și ale piraților

Nu este clar dacă India se alătură Operațiunii Prosperity Guardian  - o coaliție de peste 20 de țări condusă de SUA,  New Delhi desfășurând o serie de active în Marea Roșie și Marea Arabiei.

Kumar a spus că, de la începutul crizei, Marina indiană a desfășurat patru distrugătoare Kolkata și Visakhapatnam în zonă pentru a contracara alte atacuri asupra navelor comerciale, distrugătoare ultradotate, în valoare de peste 5 miliarde de dolari. 

Armamentul distrugătoarelor Visakhapatnam includ rachete sol-sol și sol-aer, capabilități de război anti-submarin și un sistem de control total al atmosferei, care îl ferește de război nuclear, biologic și chimic.

Adm. Kumar a dezvăluit că aeronave P-8I - versiunea indiană a P-81 Poseidon americane - și MQ-9B SeaGuardian ale Marinei Indiene au fost de asemenea desfășurate în cadrul eforturilor de a spori supravegherea. 

La aceste eforturi contribuie și navele și aeronavele Pazei de Coastă din India.

Rebelii Houthi susținuți de Iran își continuă campania de atacuri cu drone și rachete asupra navelor care se deplasează prin Marea Roșie, în strâmtoarea Bab el-Mandeb și Golful Aden.

Companii importante și-au redirecționat navele de marfă înspre punctului sudic al Africii, implicând o călătorie mult mai lungă și o creștere semnificativă a costurilor combustibilului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te