VIDEO HIMARS a pus ținta pe „Podul lui Putin”. Racheta s-ar duce direct în inima lui Putin

DE Daniel Toșa | 23.08.2022 - 10:10
HIMARS a pus ținta pe „Podul lui Putin”. Racheta s-ar duce direct în inima lui Putin - FOTO: Profimedia

Kievul a amenințat din nou cu distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a uni Rusia continentală cu peninsula anexată Crimeea.

SHARE

Amenințarea vine după recentele explozii de la câteva baze militare rusești din peninsulă.

Într-un interviu pentru Current Time, consilierul prezidențial Mihailo Podoleak a spus că podul este „o construcție ilegală” și, prin urmare, „o țintă legitimă”. Unii experți afirmă însă că această țintă rămâne, practic, inaccesibilă pentru armata ucraineană. „Podul lui Putin” sau „Podul Crimeea” 

Mass-media din Ucraina se întreabă de luni de zile dacă armata Ucrainei va lovi podul care a devenit un simbol al ocupației rusești. Secretarul consiliului ucrainean de securitate, Oleksi Danilov, a spus în aprilie că un astfel de scenariu este posibil.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a calificat imediat această declarație drept un act terorist anunțat.

De atunci, Kievul a repetat de mai multe ori că va distruge podul, dar experți militari spun că această țintă rămâne, deocamdată, inaccesibilă pentru armata ucraineană.

Citește și: EXCLUSIV Samira Al-Masalmeh: Vestul nu a sprijinit poporul sirian la fel cum s-a implicat în Ucraina

Rusia a avertizat însă că, în cazul unui atac asupra podului, va bombarda Kievul, capitala Ucrainei.

Forțele ucrainene au ochii pe podul Kerch, supranumit și „Podul lui Putin”. Un sistem HIMARS a fost trimis pe o barcă pneumatică aproape de pod și așteaptă semnalul.

Podul Kerci - „proiectul secolului” pentru Putin

Pentru autoritățile ruse, podul din Crimeea este, practic, „proiectul secolului”. Pentru Putin, care venit personal la inaugurare, un motiv de mândrie.

„Cel mai mare din Europa”, s-a lăudat președintele rus, vizitând tronsonul de autostradă construit în 2018.

Citește și: Un general român dă verdictul: „Într-o confruntare, NATO ar distruge Rusia. Nu au șanse”

Putin s-a urcat apoi la volanul unui camion KAMAZ și a traversat podul fără să-și pună centura de siguranță, iar pe drum l-a întrebat pe șeful șantierului ce adâncime are nămolul, iar acesta i-a spus că până la douăzeci de metri pe alocuri.

Cel care a construit podul este miliardarul Arkadi Rotenberg, un prieten din copilărie al lui Vladimir Putin, și companion la antrenamentele de judo.

În 2020, Putin l-a decorat pe Rotenberg cu ordinul „Erou al Muncii” pentru merite deosebite. Publicația rusă de investigații „Project” a aflat că prietenul lui Putin este și proprietarul unui număr mare de obiective de infrastructură pe litoralul Crimeii.

Podul lui Putin a costat Rusia 3,6 miliarde de dolari

Construcția podului cu o lungime de 19 kilometri peste strâmtoarea Kerci a durat trei ani și jumătate și a costat bugetul Rusiei peste 3,6 miliarde de dolari. Prin comparație, presupusul palat al lui Putin din Crimeea a costat un miliard de dolari, potrivit Fondului anticorupție al opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi.

Ucraina și mai multe țări occidentale s-au pronunțat în repetate rânduri împotriva construirii acestui pod.

Uniunea Europeană a sancționat șase companii rusești implicate în construcție, spunând că că podul care unește Rusia continentală de Crimeea anexată „subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te