VIDEO Gafa fostului președinte american George W. Bush stârnește furie printre irakieni

DE Romulus Preda | Actualizat: 19.05.2022 - 18:01
George W. Bush a gafat / FOTO: captură twitter.com

"O invazie total nejustificată şi brutală în Irak": eroarea fostului preşedinte american George W. Bush comisă în timp ce vorbea despre invazia rusă în Ucraina a stârnit râsul auditoriului său, însă a reaprins furia internauţilor în Irak, relatează joi AFP.

SHARE

Miercuri seara, în timpul unui eveniment organizat de George W. Bush Presidential Center, în Texas, fostul preşedinte american intenţiona să vorbească despre conflictul din Ucraina şi despre invazia rusă, însă a avut un moment de confuzie, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Decizia unui singur om de a lansa o invazie total nejustificată şi brutală în Irak - vreau să spun în Ucraina", s-a corectat George W. Bush, lapsusul său stârnind râsete în rândul auditoriului. "75 de ani", a continuat el, făcând aluzie la vârsta sa şi provocând o nouă salvă de râsete.


Fragmentul video a fost reluat de toate mass-media arabe şi distribuit pe reţelele sociale de numeroşi jurnalişti şi analişti specializaţi în această regiune.

Autorităţile şi marii politicieni irakieni nu au comentat gafa, însă pentru internauţii irakieni acest lapsus luat în râs a avut un gust amar.

"Spectrul invaziei din Irak şi distrugerea lui îl bântuie pe Bush fiul. Subconştientul său l-a scos la iveală când a preluat controlul asupra limbii sale", a notat pe Twitter jurnalistul irakian Omar al-Janabi. "Da, aceasta este o invazie brutală şi nejustificată, ce va rămâne cel mai rău coşmar al tău", a adăugat jurnalistul.

"Ora adevărului a venit: invazia Irakului este un coşmar cu care tu trăieşti (...) şi care îţi torturează conştiinţa", a scris pe Facebook internautul irakian Hamza Qoussad.

Chiar dacă invazia americană din 2003, lansată în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Saddam Hussein, ea a declanşat totodată una dintre cele mai sângeroase perioade din istoria modernă a Irakului, marcată de un război interconfesional şi o întărire a jihadiştilor.

Între 2003 şi 2011, când s-a retras armata americană, peste 100.000 de civili au fost ucişi, potrivit organizaţiei Iraq Body Count. SUA au deplâns la rândul lor aproape 4.500 de morţi.

Intervenţia militară americano-britanică a început pe 20 martie 2003, după acuzaţii contra regimului lui Saddam Hussein, conform cărora acesta deţinea "arme de distrugere în masă (ADM)". Însă niciun fel de asemenea armă nu a fost vreodată găsită în Irak. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.