VIDEO Furnicile nebune fac prăpăd în India: Ne atacă, ne distrug culturile și ne omoară animalele

DE Alin Crișan | Actualizat: 18.08.2022 - 19:13
Furnici nebune galbene - Foto: Profimedia

Invazie de furnici nebune galbene în 7 sate sudul Indiei. Furnicile galbene nebune sunt printre cele mai periculoase specii invazive din lume. Ele nu muşcă sau înţeapă, dar împrăştie acid formic.

SHARE

Furnicile nebune au invadat India, iar oamenii sunt disperați

Insectele atacă animalele şi afectează recoltele, punând în pericol mijloacele de trai ale oamenilor. Furnicile galbene nebune se numără printre cele mai periculoase specii invazive din lume, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Ele nu muşcă sau înţeapă, dar împrăştie acid formic, care poate provoca reacţii, anunţă BBC. Aceste furnici - denumirea lor ştiinţifică este Anoplolepis gracilipes - se găsesc de obicei în regiunile tropicale şi subtropicale. Se mişcă într-un mod neregulat, necoordonat, deplasarea lor devenind mai frenetică atunci când sunt deranjate

Experţii spun că aceste furnici se înmulţesc rapid şi pot "provoca pagube mari animalelor sălbatice indigene". Dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra furnicilor nebune galbene, spune că acestea sunt o "specie oportunistă".

Citește și: România, fruntașă în UE la construcții: Cartierele rezidențiale apar ca ciupercile după ploaie

"Nu au nicio preferinţă în ceea ce priveşte dieta. Mănâncă orice şi de toate", spune el, adăugând că acestea se hrănesc şi cu alte specii de furnici, albine şi viespi. Satele afectate din Tamil Nadu sunt situate într-o regiune de deal din jurul pădurii Karanthamalai, districtul Dindigul.

Majoritatea oamenilor de aici sunt fermieri sau proprietari de vite.

"De îndată ce ne apropiem de pădure, furnicile se urcă pe noi, provocându-ne iritaţii şi băşici. Nu putem nici măcar să aducem apă pentru a bea, deoarece roiesc şi acolo. Nu ştim ce să facem", spune Selvam, un fermier în vârstă de 55 de ani.

Citește și: Putin amenință cu apocalipsa nucleară. Cum păstrezi alimentele și casa necontaminate radioactiv

Sătenii au declarat pentru BBC că au mai văzut asemenea furnici în pădure în ultimii ani, dar este pentru prima dată când au apărut în număr atât de mare în sate, dând viaţa peste cap. Crescătorii de vite care locuiau în apropierea pădurii spun că şi-au părăsit aşezările din cauza invaziei.

Ofiţerul local pentru păduri a declarat pentru BBC Tamil că a ordonat oficialilor să "efectueze un studiu amănunţit şi să prezinte un raport". Între timp, sătenii spun că animalele lor şi chiar şerpii şi iepurii au murit după ce au fost atacate de furnici. Dr. Baidya a declarat că este posibil ca acidul formic pulverizat de furnici să fi afectat ochii animalelor. La oameni, acidul poate provoca reacţii alergice, dar este posibil să nu pună în pericol viaţa.

Citește și: Stoltenberg: NATO în Kosovo, gata să intervină dacă „stabilitatea este în pericol”

Atunci când aceste furnici au invadat pentru prima dată Insula Christmas din Australia, ele au înlocuit furnicile indigene, atacându-le şi preluând sursele lor de hrană, spune Dr. Baidya. De asemenea, ele au ucis milioane de crabi de pe insulă, orbindu-i, potrivit mediafax.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.