VIDEO FSB: „Împachetați tot și părăsiți Kievul. Lăsați cheile acolo”. Un dezastru în spionajul rus

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.08.2022 - 09:49
Zelenski, bine păzit de serviciile secrete ucrainene/foto: pravda.com.ua

În ultimele zile dinaintea invaziei Ucrainei, serviciul de securitate al Rusiei a început să trimită instrucțiuni informatorilor din Kiev. „Împachetați și plecați din capitală. Lăsați acolo cheile de la casele voastre”, li s-a spus colaboratorilor Kremlinului.

SHARE

Instrucțiunile veneau de la ofițeri superiori dintr-o unitate a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) - Departamentul de Informații Operaționale - cu o misiuni de a  asigura decapitarea Guvernului ucrainean și să supravegheze instalarea unui regim pro-rus.

Mesajele arătau măsura încrederii în acest plan îndrăzneț. Potrivit oficialilor de securitate ucraineni și occidentali, agenții FSB erau atât de siguri că vor controla în curând pârghiile puterii la Kiev, încât și-au petrecut ultimele zile dinaintea războiului aranjând case sigure sau cazări în apartamentele informatorilor și în alte locații pentru afluxul planificat de personal.

Citește și: VIDEO Aviz lui Putin: SUA au trimis bombardiere B-52 cu capacitate nucleară în Marea Britanie

„Să ai succes", i-a spus un ofițer FSB unui coleg care fusese trimis să supravegheze ocupația preconizată, potrivit comunicațiilor interceptate.

Citește și: VIDEO 12 nave rusești trimise să controleze Marea Neagră după distrugerea crucișătorului Moskva

 

Nu există niciun indiciu că destinatarul a ajuns vreodată în capitala Ucrainei, deoarece planurile fără susținere ale FSB s-au prăbușit. 

Citește și

Explozii în regiunea centralei nucleare Zaporojie. Antiaeriana ucraineană a deschis focul

Situație critică la Zaporojie. Reprezentanții ruși Rosatom de la centrala nucleară au fugit

Interceptările ce expun aceste pregătiri fac parte dintr-un fond mai mare de materiale sensibile obținute de serviciile de securitate ucrainene și de alte servicii de securitate și analizate de The Washington Post.

Acestea oferă o perspectivă rară asupra activităților FSB - un serviciu tentacular care poartă o responsabilitate enormă pentru planul de război rusesc eșuat. 

După zeci de ani, un dezastru pentru spionajul rus

FSB a petrecut zeci de ani spionând Ucraina, încercând să coopteze instituțiile sale, plătind oficiali și lucrând pentru a împiedica orice apropiere de Occident. Niciun aspect al misiunii de informații a FSB în afara Rusiei nu a fost mai important decât pătrunderea la toate nivelurile societății ucrainene.

Dosarele arată că unitatea FSB responsabilă pentru Ucraina a crescut în mărime în lunile premergătoare războiului și că se baza pe sprijinul unei rețele vaste de agenți plătiți din aparatul de securitate ucrainean.

Unii s-au conformat și au sabotat apărarea Ucrainei, au declarat oficialii, în timp ce alții au încasat plățile FSB, dar nu au executat ordinele Kremlinului atunci când au început luptele.

Există înregistrări care sporesc misterul eșecului spionajului rus. Sondaje extinse efectuate pentru FSB arată că segmente mari ale populației Ucrainei erau pregătite să reziste invadării rușilor și că orice așteptare că forțele ruse vor fi întâmpinate ca eliberatori era nefondată.

Chiar și așa, FSB a continuat să alimenteze Kremlinul cu evaluări greșite, conform cărora masele ucrainene ar saluta sosirea armatei ruse și restaurarea unui regim favorabil Moscovei.

Evident, agenția nu a reușit să incapaciteze Guvernul ucrainean, să alimenteze un curent pro-rus sau să întrerupă menținerea la putere a președintelui Volodimir Zelenski, care a fost foarte bine apărat de serviciile secrete ale armatei sale.

Analiștii ruși fie nu au înțeles cât de energic va răspunde Ucraina, fie au înțeles, dar nu au putut sau nu au vrut să transmită aceste evaluări președintelui rus, Vladimir Putin.

Armata, care ulterior a intrat la „malaxor”, nici n-ar fi trebuit să părăsească granițele, fiind doar un element de maximă presiune pentru înlăturarea regimului Zelenski.

Apoi, când eșecul fabulos al FSB și al altor agenții de informații și mai pretențioase, ale armatei, a fost evident, armata s-a alăturat dezastrului, susținând aproape fiecare decizie de război a Kremlinului, pe care ar fi trebuit să știe că nu o puteau implementa pe teren.

Serviciile secrete americane, informate la „virgulă” de tot ce mișca la Kremlin

Directorul CIA, William Burns, declara în martie, în cadrul unei audieri a Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA, că Putin și consilierii săi de top au subestimat lupta pe care o va duce armata ucraineană.

„Putin este furios și frustrat în acest moment", a spus Burns. „Performanța propriei armate a fost în mare parte ineficientă".

Avril Haines, directorul serviciilor de informații naționale ale SUA, a reluat această afirmație în timpul aceleiași audieri.

„Moscova a subestimat puterea rezistenței Ucrainei și gradul de provocări militare interne,  pe care acum le observăm, ce au inclus un plan prost gândit, probleme de moral și probleme logistice considerabile", a spus Haines.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te