VIDEO Franța, la cel mai înalt nivel de „urgență teroristă”, după trei atacuri jihadiste

DE Adina Mutăr | 29.10.2020 - 22:15
sursă france24

Cu două omoruri prin decapitare la câteva zile distanță și atacuri concentrate cu cuțite, joi, Franța a trecut la cel mai înalt nivel de „urgență de atac terorist”. O reuniune specială a Cabinetului va avea loc vineri.

SHARE

Poliția franceză i-a dezvăluit numele atacatorului de la Biserica Notre Dame din Nisa, joi, drept „Brahim Aouissaoui”, în vârstă de 25 de ani. El a decapitat una dintre victimele sale, o femeie, în același mod în care un alt jihadist l-a ucis pe profesorul de franceză Samuel Paty în urmă cu câteva zile. În atacul de la Nisa, au mai fost ucise încă două persoane în biserică, paracliserul și o enoriașă, și au fost rănite alte șapte.

„Franța este din nou victima fascismului islamic”, a spus primarul Christian Estrosi, în timp ce poliția scotea victimele din biserică.

Atacul de la Nisa a stârnt deopotrivă teamă și indignare, amintirea atacului terorist de Ziua Bastiliei din 2016, în urma căruia au fost ucise 86 de persoane, fiind o rană deschisă pentru Franța.

Dar recentul atac nu a fost singurul care a avut loc joi. La scurt timp, un alt bărbat a fost împușcat mortal de polițiști la Avignon. El a strigat „Allahu Akbar” lansându-se asupra lor cu un cuțit. În orașul Lyon, din sud-estul Franței, un bărbat înarmat cu un cuțit lung a fost arestat în timp ce încerca să urce într-un tramvai. Fusese semnalat poliției de către serviciile secrete franceze.

Și în Jeddah, Arabia Saudită, un jihadist a fost arestat joi după ce a înjunghiat un gardian de la Consulatul francez.


Procurorii antitero au deschisă o anchetă cu privire la conexiunea atacurilor de joi.

Președintele Emmanuel Macron a sosit la locul atacului la biserica din Nisa.

Răspunsul indignat al președintelui Emmanuel la această ultimă atrocitate a fost un jurământ de a promova secularismul tradițional al Franței, separarea statului de instituțiile religioase. Acesta a ordonat desfășurarea de trupe pentru protecția instituțiilor, inclusiv a școlilor și bisericilor.

Cel mai recent atac sugerează o nouă tendință emergentă în Franța, în care atacurile nu sunt revendicate de organizații teroriste și nici atacatorii nu pretind vreo afiliere la acestea. Experții antitero au atras întotdeauna atenția că Franța nu va scăpa de atacuri teroriste până nu va scoate din rădăcini radicalismul islamic din numeroasele comunități musulmane.

Țările musulmane îl acuză pe președintele Franței că are o agendă anti-islamică. Președintele turc Recep Erdogan a cerut un boicot al țărilor musulmane pentru produsele franceze, afirmând că „președintele Macron are nevoie de un control mintal”, ceea ce a stârnit criticile Uniunii Europene.

Camera inferioară a Parlamentului francez și-a întrerupt dezbaterea privind un nou blocaj care va intra în vigoare în Franța vineri pentru un minut de reculegere în onoarea victimelor de la Nisa.

Ministerul de Interne a convocat o întâlnire de criză pentru a se lua măsurile ce se impun.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te