VIDEO FOTO Propagandă penibilă la Kremlin. Rușii păzesc Crimeea cu rachete S-400 gonflabile

DE Daniel Toșa | 16.08.2022 - 09:54
Propagandă penibilă la Kremlin. Rușii păzesc Crimeea cu rachete S-400 gonflabile/FOTO: Twitter/

Propaganda putinistă se face din nou de râs. După atacurile de la aeroportul Saki din Crimeea, un militar rus transmite în direct la televiziunea controlată de la Kremlin că peninsula este complet protejată, numai că în spatele său „dansau” chiar rachetele S-400 bătute de vânt.

SHARE

Militarul rus sustinea ca toate sistemele de aparare antiaeriana din Crimeea au fost modernizate cu cele mai moderne versiuni de S-400. Insa chiar in timp ce vorbea, rachetele S-400 au inceput sa se indoaie, acestea fiind de fapt niste baloane.

Ce înseamnă „Maskirovka”

Cea mai nouă dintre aceste tactici este actualizarea unei mai vechi strategii a armatei – aceea a deghizării și a camuflării, un termen căruia în rusește i se spune maskirovka (mascare).

Războiul psihologic devine un element-cheie în realizarea ambițiilor geopolitice ale țării, subliniază The New York Times, care atrage atenția că cele mai recente operațiuni militare ale Rusiei, din Crimeea, în 2014, și din Siria, în 2015, au început cu astfel de mișcări de mascare: soldați care erau în „vacanță” sau erau „voluntari” în estul Ucrainiei, respectiv „zboruri umanitare” în Siria.

Imagine

Și în Ucraina a fost trimis un convoi umanitar, reamintește NYT, camioanele dovedindu-se ulterior a fi fost goale, într-o aparentă strategie de a descuraja o contraofensivă ucraineană împotriva rebelilor.

Ideea care stă la baza tacticii „maskirovka” este de a-l face pe inamic să bâjbâie, să nu-ți știe niciodată adevăratele intenții, să-ți permită tot timpul să negi orice activitate militară și să folosești toate mijloacele politice și militare pentru a avea un element-surpriză, explică The New York Times. Inamicul nu mai știe dacă este vorba despre soldați reali sau un tufiș sau un copac îmbrăcat în haine soldățești.

Imagine

Este un soi de minciună, o dezinformare politică la nivel înalt și o disimulare vicleană.

În plus, bombardarea unor false lansatoare de rachetă sau tancuri ar ține departe de focul inamicului armele reale ale Rusiei.

Imagine

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.