VIDEO Forțele Kievului distrug blindatele „zombie” ale lui Putin. Au devenit mormane de fier vechi

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.06.2023 - 12:44
BMP-1distrus - Foto: Twitter/ Ukraine Weapons Tracker

O nouă înregistrare video devenită virală pe rețelele de socializare arată cum forțele ucrainene continuă să elimine echipamentele militare rusești cu ajutorul dronelor și al grenadelor.

SHARE

Ce face Ucraina atunci când trupele Moscovei abandonează blindate „moarte” pe frontul? De multe ori, ucrainenii le capturează pentru a le folosi împotriva invadatorilor ruși dar de cele mai multe ori sunt nevoiți să le distrugă pentru a se asigura că Rusia nu încearcă să le repare.

Forțele Kievului distrug armele „zombie” ale lui Putin

Rețelele de socializare sunt pline de nenumărate exemple în care Kievul folosește drone pentru a se asigura că aceste tancuri și blindate abandonate rămân „complet moarte” în Ucraina.

„Ne place să ne gândim la ele ca la scoaterea din mizerie a pieselor de blindate zombi”, spun soldații ucraineni.

Videoclipul, împărtășit de armata ucraineană pe Telegram și ulterior postat pe Twitter, arată mai multe încercări de lovire a vehiculului din perspectiva dronei folosite pentru a efectua loviturile.  

Clipul prezintă un montaj rapid al mai multor drone care sunt lansate de la grenadă, mai multe încercări eșuând să lovească direct vehiculul dezactivat.

În cele din urmă, una dintre grenade lovește, iar vehiculul de luptă al infanteriei BMP-1 explodează și izbucnește în flăcări. În timp ce operatorul încearcă să scoată vehiculul din funcțiune, grenadele pot fi văzute lovind blindajul exterior al vehiculului, ratând în mod repetat sau nereușind să detoneze la impact.  

Potrivit Ukraine Weapons Tracker, un popular cont Twitter de urmărire a războiului, operatorul ucrainean al dronei făcea parte din Brigada 110 Mecanizată. Muniția folosită în atac a fost reprezentată de grenade explozive cu dublă utilizare. 

 În apropiere de Opytne, #Donetsk Oblast, un vehicul rusesc de luptă al infanteriei BMP-1 abandonat a fost distrus de Brigada mecanizată 110 ucraineană folosind un număr de grenade HEDP de 40x53 mm lansate de drone", se arată în postare. 

Mai exact, grenada HV de 40x53mm este proiectată pentru a fi utilizată în lansatoare automate de grenade, inclusiv STK 40 AGL, Mk 47 Striker, HK GMG, Mk. 19 AGL și Daewoo K4. 

Practica de distrugere a echipamentelor militare abandonate este comună și are un scop important. Deși vehiculul nu reprezintă o amenințare imediată pentru forțele ucrainene, acesta poate fi util pentru trupele rusești în anumite moduri.

Dacă vehiculul a fost abandonat deoarece forțele rusești au fost scoase în grabă din poziția respectivă anterior, acesta poate fi recuperat ulterior dacă trupele rusești recuperează teren.

Dacă vehiculul a fost abandonat pentru că este prea grav avariat pentru a mai funcționa, acesta poate fi reparat ulterior și redistribuit pe câmpul de luptă sau poate fi folosit chiar pentru piese de schimb. Prin distrugerea vehiculului cu grenade, forțele ucrainene se asigură că acesta nu poate fi pur și simplu reutilizat în viitor.  

În multe cazuri, forțele ucrainene vor captura, de asemenea, vehicule rusești abandonate. Faptul că trupele ucrainene nu au revendicat pentru ele însele vehiculul de luptă al infanteriei BMP-1 ar putea indica faptul că acesta este prea grav avariat. De asemenea, ar putea sugera că ar fi pur și simplu prea periculos pentru trupe să încerce să îl captureze.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te