VIDEO Forța Spațială a SUA activează comandamentul european pentru descurajarea Rusiei

DE Adina Mutăr | 01.11.2023 - 16:57
Forțele Spațiale ale SUA activează comandamentul european - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Forța Spațială a SUA (USSF) activează comandamentul european. Forța Spațială a SUA își va activa oficial componenta pentru Europa și Africa peste o lună, a anunțat Comandamentul European al SUA (EUCOM).

SHARE

Forța Spațială a SUA activează comandamentul european. Forțele spațiale americane din Europa și Africa, care vor fi denumite SPACE-EURAF, se vor activa la 8 decembrie.

Va deveni a patra componentă a Forței Spațiale a SUA încorporată într-unul dintre comenzile regionale ale armatei americane, alăturându-se Comandamentului Central al SUA, Comandamentului Indo-Pacific al SUA și Forțelor SUA din Coreea.

Forța Spațială a SUA activează comandamentul european pentru „descurajarea adversarilor”

Capacitățile spațiale actuale ale SUA în Europa sunt amplasate sub componenta aeriană, U.S. Air Forces in Europe-Air Forces Africa (USAFE-AFAFRICA).

Acest model datează înainte ca Forța Spațială să devină un serviciu independent.

Acordarea  Forței Spațiale componente proprii ridică serviciul la egalitate cu alte ramuri și permite USSF să ofere mai bine capacități spațiale comandanților combatanți, spun oficialii serviciului.

„Activarea forțelor spațiale din Europa și Africa este o piatră de hotar semnificativă în consolidarea capacităților spațiale comune în Europa și Africa”, a spus EUCOM într-un comunicat.

Forțele spațiale americane din Europa și Africa „vor sprijini o gamă largă de misiuni, inclusiv descurajarea potențialilor adversari, răspunsul la crize și consolidarea alianțelor și parteneriatelor noastre”, a adăugat EUCOM în comunicat.

Multe națiuni din Europa au deja o istorie lungă de operațiuni spațiale civile și s-au concentrat pe dezvoltarea capacităților spațiale militare.

Citește și: SUA instalează o unitate a Forțelor Spațiale în Japonia pentru misiuni împotriva Chinei și Rusiei

Colonelul Max Lantz, care conduce deja portofoliul spațial din USAFE-AFAFRICA, va deveni comandantul SPACE-EURAF.

Atât Comandamentul European al SUA, cât și Comandamentul SUA pentru Africa sunt situate în Germania, iar SPACE-EURAF nu se va concentra exclusiv asupra Europei.

U.S. Space Force își concentrează jumătate din activitățile de colectare a informațiilor asupra Chinei, pentru a urmări evoluția rapidă a Beijingului ca putere militară interesată de spaţiul cosmic.,  25% se concentrează asupra Rusiei și încă 25% pentru restul lumii.

În ciuda îngrijorării imediate cu privire la Orientului Mijlociu în urma conflictului Israel-Hamas și a atacurilor asupra trupelor americane de către milițiile sprijinite de Iran, armata americană se concentrează pe termen lung pe Pacific și Europa, potrivit airandspaceforces.com

Citește și: Putin a testat o rachetă balistică termonucleară. SUA vor dialog pentru „stabilitate strategică”

Forța Spațială a înființat componenta Indo-Pacific anul trecut ca primul pas către crearea comenzilor geografice.

Pe tot parcursul anului 2023, lideri de rang înalt din spațiul militar american au călătorit în Europa pentru a consolida alianțele militare spațiale - nu este o sarcină ușoară pentru un domeniu adesea foarte clasificat.

În aprilie 2023, conducerea Comandamentului pentru Comunicații și Informații din România, Agenția Spațială Română, Comandamentul Componentei Spațiale a Forțelor Combinate și Garda Națională Aeriană Alabama au avut o vizită de lucru la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg, California. 

România s-a angajat în cooperarea pentru domeniul spațial, comanda și controlul operațiunilor spațiale șiîn acorduri de partajare a informații despre situația spațială. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te