VIDEO Filmul Stealth devenit realitate. XQ-58 Valkyrie gândește cu „creier artificial” lupte aeriene

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.08.2023 - 20:54
XQ-58 Valkyrie gîndește cu „creier artificial” lupte aeriene-Foto: USAF
XQ-58 Valkyrie gîndește cu „creier artificial” lupte aeriene-Foto: USAF

Filmul Stealth devenit realitate. XQ-58 Valkyrie gândește cu „creier artificial” lupte aeriene. Se schimbă complet strategia de atac, fără să fie periclitată viața piloților.

SHARE

 Filmul Stealth devenit realitate. XQ-58 Valkyrie gândește cu „creier artificial” lupte aeriene, rezolvând „problema de provocare” prin Inteligență Artificială (AI) și procedee de învățare rapidă. 

Una dintre cele mai secrete drone, XQ-58A Valkyrie a Forțelor Aeriene ale SUA, a finalizat recent un zbor de testare cu succes, ce demonstrează capacitatea de a îndeplini sarcini de luptă aeriană în mod autonom folosind noul software bazat pe AI. 

Filmul Stealth devenit realitate. XQ-58 Valkyrie gândește cu „creier artificial” lupte aeriene

Testul face parte dintr-o abordare pe niveluri pentru maturizarea „agenților” autonomi, ce implică antrenarea algoritmilor de milioane de ori mai întâi în simulări și alte teste. 

Aceasta include programul Collaborative Combat Aircraft, sau CCA, o parte cheie a inițiativei de modernizare Next Generation Air Dominance.

Testul de reper XQ-58A a avut loc la Baza Aeriană Eglin din Florida la 25 iulie, potrivit unui comunicat de presă al Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene (AFRL). 

Zborul a durat aproximativ trei ore pe algoritmii dezvoltați de echipa de program pentru Operațiuni Aeriene Autonome (AACO). 

„Misiunea a demonstrat un cadru de siguranță cu mai multe nivele pe o aeronavă fără echipaj pilotată cu AI/ML [inteligență artificială/învățare automată] ce rezolvă o „problemă de provocare” relevantă tactic în timpul operațiunilor aeriene”, a declarat col. Tucker Hamilton, șeful serviciului de testare și operațiuni AI, potrivit War Zone

„Acest test permite oficial capacitatea de a dezvolta agenți AI/ML ce vor executa misiuni aer-aer și aer-suprafață.”

S-a admis cu rețineri că, cel puțin în viitorul previzibil, va exista un operator uman undeva în „buclă” atunci când vine vorba de angajarea dronelor extrem de autonome.

Rețelele neuronale necesită milioane și milioane de curse de antrenament

Forțele Aeriene intenționează în prezent să achiziționeze cel puțin 1.000 de CCA.

Algoritmii utilizați pentru a permite aeronavei XQ-58A să funcționeze autonom în testul de zbor din iulie au fost „dezvoltați în decurs de milioane de ore în evenimente de simulare de înaltă fidelitate”, potrivit AFRL.

Au fost apoi validate pe parcursul a zece zboruri și alte teste pe teren.

„Rularea acestor rețele neuronale necesită milioane și milioane de curse de antrenament. Nu poți face asta cu un avion adevărat”, a declarat Bill "Evil" Gray, pilot-șef de testare la Școala de Piloți de Test a Forțelor Aeriene.

Citește și: VIDEO Filmele în care Rusia pretinde că navele lor ar fi atacate cu drone din Delta românească

„Gândiți-vă la asta pe drumul către capabilitățile viitoare”, a spus  comandantul forțelor aeriene Ross „WEZ” Elder, un pilot de testare. 

„Cu instrumentele noastre puternice putem extrage date și le putem folosi pentru a dezvolta în continuare aceste sisteme”.

Citește și: VIDEO Nava de război rusă Olenegorsky Gornyak, lovită de o dronă marină. A fost scoasă din luptă

În plus față de testul reușit al XQ-58A Valkyrie, General Atomics Avenger a efectuat un zbor de testare utilizând un „motor cu autonomie” dezvoltat ca parte a programului CODE (Colaborative Operations in Denied Environment) al Agenției pentru Proiecte Avansate de Cercetare (DARPA).

Acea tehnologie a fost ulterior transferată Marinei SUA, care lucrează la aeronave autonome ca parte a propriei sale inițiative Next-Generation Air Dominance (NGAD).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te