VIDEO "Fantoma din Vinnitsia". Ucraineanul care și-a salvat orașul pilotând un MiG-29 în flăcări

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.12.2022 - 18:19

Vadym "Karaya" Voroșhylov este un pilot militar în vârstă de 28 de ani și unul dintre cei mai buni piloți de vânătoare ucraineni.La 12 octombrie, Vadym a distrus cinci drone rusești pe cerul regiunii Vinnytsia și s-a ejectat, navigând cu avionu în flăcări departe de oraș.

SHARE

După manevra eroică a lui Vadym, Volodymyr Zelenskyy i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei, iar localnicii l-au poreclit pe pilot "Fantoma din Vinnytsia", amintindu-le oamenilor de "Fantoma din Kiev".

Vadym Voroșilov este un pilot militar care provine din regiunea Poltava. El a împrumutat indicativul Karaya de la un personaj istoric: acesta era numele lui Erich Hartmann, cel mai eficient as al celui de-al Doilea Război Mondial.

După ce a servit în cadrul Forțelor Aeriene din 2016, Vadym este un militar cu experiență. Cu un an înainte de invazia rusă, el a demisionat, dar după 24 februarie s-a întors pentru a apăra Ucraina.

Vadym a declarat că tratează avionul ca pe o ființă vie. "Trebuie să vorbești cu ea, să o mângâi, iar ea va funcționa", a spus Karaya.

Citește și: Croația „a cumpărat” votul Austriei pentru Schengen cu gaz și amenințând cu ruperea unor contracte

Vadym a efectuat aproximativ 20 de misiuni de luptă la bordul unui MiG-29 cu numărul de bord 10, pe care Forțele Aeriene l-au prezentat în videoclip. La 12 octombrie, a avut loc cea mai faimoasă misiune de zbor a sa.

"Dimineața mea a început la ora 4. S-a dat semnalul de raid aerian. Un pilot a distrus două drone iraniene controlate de ruși în sudul Ucrainei. Eu am fost următorul care a plecat. Am distrus și eu trei, am aterizat pe aerodromul operațional fără incidente", își amintește Vadym acea zi.

După aceea, Karaya a îndeplinit alte sarcini, iar seara, rușii au lansat din nou un atac.
"Am decolat de pe un aerodrom operațional din sudul Ucrainei și apoi am distrus ținte aeriene pe cerul regiunii Vinnytsia", își amintește pilotul. Cea de-a cincea țintă s-a dovedit a fi ultima pentru avion, dar, din fericire, nu și pentru Vadym.

Citește și: România și alte state din UE vor un plafon mai scăzut pentru gaze: Prețurile propuse

"Am fixat și am interceptat a cincea țintă aeriană și, din păcate, după ce ținta a fost distrusă, aeronava mea a fost avariată de resturile rezultate în urma exploziei", a declarat Karaya.

Geamul cabinei de pilotaj și botul aeronavei au fost distruse, iar pilotul a suferit numeroase tăieturi. El era plin de sânge, ceea ce l-a împiedicat să evalueze pe deplin situația.

"Era o așezare în față. Am verificat comenzile aeronavei: erau deja parțial scoase din funcțiune. Văzând o zonă neagră în fața mea, am presupus că era un câmp.

Apoi, focul a început în interiorul cabinei de pilotaj. Iar când flăcările au început să mă atingă, m-am ejectat fără întârziere, așa cum ne învață cartea (manualul pilotului - n.r.)", a declarat Voroșilov.

Vadym a coborât la sol timp de aproximativ 2 minute după ce s-a ejectat. El a aterizat la 8 km de locul prăbușirii avionului.

Mai întâi și-a contactat comandantul, apoi a mers pe jos până la o casă din cel mai apropiat sat, unde un cuplu, Vladyslav și Tetiana, l-au adăpostit.

Vadym a publicat o fotografie din acel zbor pe Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei. Imaginea chipului însângerat al eroului s-a răspândit imediat în rețelele de socializare.

Karaya își amintește că a făcut fotografia pentru a-și evalua starea de sănătate și situația, iar ulterior a publicat-o pentru a-i încuraja pe alții.

"Acesta este mesajul că națiunea noastră nu poate fi învinsă", subliniază Vadym. După zborul eroic, localnicii l-au poreclit pe Vadym Voroșhylov "Fantoma din Vinnytsia", potrivit Pravda.

"Multe mulțumiri oamenilor din Vinnytsia, oamenilor din Ucraina, care au oferit astfel de cuvinte de susținere. Sunt pregătit să iau din nou aripa și să continui să distrug inamicul", a declarat Vadym. O nouă aeronavă îl așteaptă pe pilot. Iar Vadym însuși se pregătește să se întoarcă la serviciul activ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te