VIDEO Fake News grosolan: Așa-zis „desant” american în Israel, făcut cu imagini din România din 2022

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.10.2023 - 15:38
Fake News grosolan: Așa-zis „desant” american în Israel, făcut cu imagini din România din 2022 - Foto: captură video

Reuters a demascat un Fake News grosolan. Agenția de știri a arătat că un video viral pe reţelele sociale care pretinde că soldaţi americani ajung în Israel în 2023 este făcut cu imagini din România, filmate în 2022.

SHARE

O înregistrare video care arată de fapt soldaţi americani aterizând în România în iunie 2022 la baza de la Mihail Kogălniceanu a fost partajată online şi pretinde în mod fals că arată puşcaşi marini americani care sosesc în Israel în timpul războiului dintre Israel şi Hamas, în octombrie 2023, a descoperit departamentul Fact Check al Reuters, informează News.ro.

"SE ÎNTÂMPLĂ ACUM: Mii de puşcaşi marini americani tocmai au aterizat în Israel WW3 ALERTĂ MAXIMĂ", se arată în postările care distribuie videoclipul datat pe platforma X. Capturi de ecran din videoclip au fost, de asemenea, partajate pe Facebook şi TikTok ca arătând o scenă din Israel.

Cu toate acestea, videoclipul de rezoluţie redusă conţine fragmente decupate dintr-un videoclip mai lung încărcat pe un serviciu de distribuţie media finanţat de Departamentul Apărării al Statelor Unite (DoD), care arată soldaţii Diviziei 101 Aeropurtate sosind la baza Mihail Kogainiceani din România în iunie 2022. Clipurile modificate care sunt distribuite pe reţelele sociale încep la minutul 0:46 din videoclipul mai lung.

Citește și: Iranul amenință Israelul cu război total. Pregătește 200 de elicoptere, rachete, tancuri

O imagine de la acelaşi eveniment din 2022 poate fi vizionată pe site-ul DoD. Potrivit legendei DoD, soldaţii au sosit în România pentru a "sprijini misiunea Corpului V al Armatei de a întări flancul estic al NATO şi de a se angaja în exerciţii multinaţionale cu parteneri din întreaga Europă pentru a reasigura aliaţii şi a descuraja noi agresiuni ruseşti".

Nu există informaţii că puşcaşii marini americani ar fi ajuns în Israel până la data de 27 octombrie 2023, menţionează Reuters.

Statele Unite au trimis forţe navale în Orientul Mijlociu în săptămânile care au trecut de la atacul surpriză din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, care a declanşat actualul conflict.

Încă 900 de soldaţi americani se îndreaptă spre Orientul Mijlociu pentru a consolida apărarea aeriană a personalului american, pe fondul creşterii numărului de atacuri din partea unor grupuri afiliate Iranului, în urma tensiunilor legate de războiul dintre Israel şi Hamas, a confirmat joia trecută Pentagonul.

Citește și: SUA trimit una dintre cele mai bune unități de forță rapidă din lume în Orientul Mijlociu

Verdictul echipei Fact Check a Reuters este că imaginile au fost deturnate şi arată soldaţi ai armatei americane care ajung în România în iunie 2022, nu puşcaşi marini americani care ar veni în Israel în octombrie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te