VIDEO EXCLUSIV Lider în Legiunea Internațională a lui Zelenski: Există români care luptă în Ucraina

DE Remus Cernea | Actualizat: 20.07.2022 - 20:52
VIDEO EXCLUSIV Lider în Legiunea străină a lui Zelenski: Există români care luptă în Ucraina
VIDEO EXCLUSIV Lider în Legiunea străină a lui Zelenski: Există români care luptă în Ucraina / Newsweek

În conferința de presă de astăzi de la Centrul Media din Kiev, Damien Magrou, Purtătorul de cuvânt al Legiunii Internaționale a respins declarațiile rusești privind numărul de membri ai acestei legiuni uciși în Ucraina.

SHARE

 Le-a catalogat drept pure fabulații create de propaganda rusă.

„Nici vorbă de mii de luptători ori de sute de americani uciși în Ucraina. Ministrul de Externe rus a avansat numărul de 240 de americani uciși în Ucraina. Dacă ar fi fost atât de mulți, atunci familiile celor care și-au pierdut viața ar fi reacționat pe scară largă. Au fost cazuri, dar rare, iar despre ele s-a vorbit în presa internațională. Așadar, statisticile prezentate de ruși sunt simple fantezii, iar Rusia a mai lansat astfel de dezinformări, încă de la începutul acestui război.

Citește și: Ministrul agriculturii din Ucraina, pentru Newsweek: Trebuie să trecem mai mult grâu prin România

O parte dintre acțiunile Legiunii Internaționale vizează extragerea civililor din zonele de conflict periculoase. Astfel de acțiuni de evacuare a civililor au un foarte pozitiv efect asupra voluntarilor și reprezintă una dintre sarcinile pe care și le asumă, scopul primordial al prezenței lor aici fiind acela de a ajuta și salva cetățenii ucraineni”, a spus Damien Magrou.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Armata lui Putin, la fier vechi. Cimitirul tancurilor rusești din centrul Kievului

De asemenea, adresându-i-se direct Ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al Legiunii Internaționale a spus că voluntarii veniți să lupte în Ucraina nu sunt mercenari. Ei sunt încadrați în armata ucraineană, primesc același salariu precum ceilalți soldați, urmează aceleași reguli disciplinare, sunt pasibili de Curtea Marțială etc. Din toate punctele de vedere menționate în Convenția de la Geneva, voluntarii încadrați în Legiunea Internațională sunt parte a armatei Ucrainei, astfel că nu este nici un argument obiectiv pentru a continua să afirmi că ar fi vorba despre mercenari, așa cum demnitarii ruși au spus.

Voluntarii care au fost capturați de către armata rusă trebuie să beneficieze de protecția Convenției de la Geneva, nu să fie judecați ca mercenari. Autoritățile de la Moscova sunt acuzate de rele tratamente aplicate membrilor Legiunii Internaționale capturați și de nerespectarea drepturilor lor prevăzute de Convenție. Nu a fost permisă nici vizitarea acestor prizonieri de către Crucea Roșie, deși acest lucru este prevăzut, de asemenea, în Convenție. Iar Rusia nu și-a respectat promisiunile legate de luptătorii din Mariupol care s-au predat. Au fost și voluntari din Legiunea Internațională capturați, dar unii preferă mai degrabă să își ia viața decât să fie prinși de către ruși. Sunt conștienți de riscurile de aici și nu au deloc încredere în armata rusă.

Citește și: VIDEO Fost ministru ucrainean al Apărării: Rusia este epuizată militar. Acum poate fi învinsă

Eventualii luptători capturați de ruși trebuie să fie tratați ca prizonieri de război și să fie permisă vizitarea lor de către Crucea Roșie, în conformitate cu prevederile Convenției. Dar Rusia nu a permis acest lucru, nu își îndeplinește îndatoririle.

Răspunzând, în timpul conferinței de presă, întrebărilor Newsweek, Damien Magrou a spus:

Damien Magrou: Pot confirma că sunt voluntari din România, dar nu pot spune care este numărul lor.

Newsweek: Ce le-ați spune celor din România sau din alte țări pentru a se alătura Legiunii Internaționale?

Damien Magrou: "Le-aș spune veniți și alăturați-vă pentru că avem nevoie de mai mulți oameni curajoși, cu experiență militară, care au capacitatea și voința de a-i ajuta pe ucraineni să învingă această invazie fascistă!

Desigur, dacă ești în România sau în orice altă țară și urmărești această conferință de presă, dacă ai experiență militară, știi cum să folosești o armă și ai mai fost în teatre de război, te invit să intri pe site-ul nostru fightforua.org/

Trimite o aplicație către cea mai apropiată ambasadă a Ucrainei și vino să te alături Legiunii Internaționale!"

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te