VIDEO Eroul vaccinării din Portugalia: Câți oameni trebuie să moară ca să înțelegeți că e război?

DE Edi Neagu | 28.10.2021 - 10:28
Vice-amiralul Henrique Gouveia e Melo a coordonat campania de vaccinare din Portugalia. FOTO: Facebook

Viceamiralul Henrique Gouveia e Melo a condus campania în urma căreia Portugalia a ajuns la o rată de vaccinare de 85% din populația adultă.

SHARE

Într-un interviu pentru HotNews.ro, coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, una dintre cele mai eficiente din lume, a explicat în detaliu ce anume a făcut la el în țară pentru a schimba situația dintr-una tragică în una de succes.

Viceamiralul Henrique Gouveia e Melo spune că a folosit mijloace militare și o retorică de război pentru a-i face pe portughezi să înțeleagă cu ce pericol mortal se confruntă. În ceea ce privește situația tragică din România, militarul întreabă retoric: „Câți oameni mai trebuie să moară ca să înțelegeți că sunteți într-un război?”

Dincolo de tragediile care au lovit aproape în fiecare colț al planetei, pandemia de covid a arătat și cât de diferit pot acționa țările în fața unei primejdii mortale. Asta în ciuda globalizării și a metodelor comune aplicate în această situație.

CITEȘTE ȘI: Persoanele nevaccinate din Germania nu vor mai avea dreptul la compensații

Au fost de pildă state care au înțeles din prima cu ce se confruntă și au luat măsuri ferme. Au fost țări care s-au trezit mai târziu, dar până la urmă au făcut ce trebuiau să facă. Și țări care nici în al 12-lea ceas nu știu cu ce anume se confruntă.

În această ultimă categorie am putea introduce România, un stat cu măsurile haotice, cu o timiditate ce frizează inconștiența în a aplica măsuri corecte la momentul potrivit și, colac peste pupăză, cu o criză guvernamentală interminabilă, apărută exact în momentul în care mor cei mai mulți oameni.

Dintre țările europene, Portugalia este un excelent studiu de caz. La începutul anului, această țară bătea recordurile în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri și de decese și era pe punctul de a cere ajutor internațional.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Un Airbus al companiei Tarom, cu un motor în flăcări pe Otopeni. Decolase spre Hurghada

Doar în ultimul weekend din ianuarie 2021, peste 2 mii de portughezi mureau din cauza pandemiei. Apoi, când au apărut vaccinurile, 40% din populație nu era deloc convinsă că aceasta este singura cale de a ieși din criză.

Într-un astfel de moment greu, guvernul portughez a decis să încredințeze conducerea campaniei de vaccinare unui viceamiral de marină, fost comandat de submarine. Henrique Gouveia e Melo s-a apucat de treabă și, în șapte luni, peste 85% din întreaga populație era vaccinată (98% din locuitorii peste 12 ani).

Acum Portugalia este printre țările unde aproape nu mai există restricții, iar pandemia este bine controlată (chiar dacă mai există îmbolnăviri și chiar și decese).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te