VIDEO Drone ucrainene distrug stații Starlink ale rușilor. Cum ajung terminalele lui Musk pe front

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.02.2024 - 08:09
Dronele ucrainene distrug Starlink al rușilor - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Drone ucrainene distrug stații Starlink ale rușilor. Cum ajung terminalele lui Musk pe front. Jurnalişti care pretindeau a fi voluntari ai forţelor de ocupaţie ruse au discutat cu trei vânzători Starlink din Rusia.

SHARE

Drone ucrainene distrug stații Starlink ale rușilor. Cum ajung terminalele lui Musk pe front. Jurnalişti de la Vajnie Istorii au scris că terminalele de conexiune la internet prin satelit Starlink sunt vândute în Rusia de către privați pentru 2.600-3.300 de dolari.

Managerii Starlink au explicat că terminalele funcționează doar în apropierea granițelor ucrainene și nu pot fi folosite adânc în statul rus.

Drone ucrainene distrug stații Starlink ale rușilor. Cum ajung terminalele lui Musk pe front

Doi dintre ei au precizat că un cont privat al unui dispozitiv se conectează la internet prin Polonia, iar al treilea a spus că se conectează printr-o „țară europeană”, potrivit pravda.com.ua.

Vânzătorii promit că terminalele lor vor funcționa în teritoriile ocupate ale Ucrainei, inclusiv în Crimeea, neîntrerupt, precum și în exclava Kaliningrad și în Kamceatka, lângă Japonia.

Toate terminalele de vânzare au fost ajustate și sunt gata de utilizare.

Versiunile V1, V2 RV și SL Global” sunt în stoc, costul lor variază de la 240.000 la 299.000 RUB, în funcție de platforma de vânzare. Plata se accepta in numerar sau cu cardul. Un alt magazin online de electrocasnice Miele, care vinde echipamente indisponibile în Rusia, este, de asemenea, gata să accepte plata de la o persoană juridică.

În Europa, terminalele Starlink costă de la 450 euro la 2.843 euro, iar plata standard în avans începe de la 50 de euro pe lună.

Produsul poate fi cumpărat independent în clădiri rezidențiale din Moscova. Mai multe clădiri învecinate cu adrese disponibile pentru ridicare sunt incluse în lista de facilități secrete sau „consumatori speciali de energie” și situate nu departe de baza serviciilor secrete militare GRU.

La 11 februarie, Serviciul de Informații pentru Apărare al Ministerului Apărării al Ucrainei a confirmat că rușii au folosit terminalele Starlink și au raportat că Rusia continuă să lucreze prin așa-numitul „import paralel”, cumpărând Starlink prin țări terțe, arabe.

Kremlinul a susținut că nu a folosit Starlink în scopuri de luptă, deoarece sistemul nu a fost certificat în Rusia.

Musk declară că nu vinde rușilor,  dar „Putin nu poate pierde războiul”

Elon Musk a declarat că nu a vândut terminale Starlink rușilor, dar crede că, oricum, președintele Vladimir Putin nu poate pierde în război. El s-a opus, de asemenea, aprobării asistenței militare pentru Ucraina.

Citește și: Cum sprijină Elon Musk crimele lui Putin în Ucraina? Starlink, folosit tot mai mult de ruși pe front

Musk făcut declarațiile în fața senatorilor republicani în timpul unei discuții despre X Spaces.

Comentând asistența acordată Ucrainei din partea Statelor Unite, miliardarul a spus că este ineficientă.

"Aceste cheltuieli nu ajută Ucraina. Prelungirea războiului nu ajută Ucraina", a spus Elon Musk despre proiectul de lege care oferă asistență suplimentară Ucrainei, potrivit Bloomberg.

Citește și: VIDEO Momentul în care Ucraina distruge un sistem de dezactivare a sateliților, de 200 milioane $

Anul trecut, a izbucnit un scandal din cauza deciziei unilaterale a lui Elon Musk de a nu activa Starlink în apropierea Crimeei, în timpul unui atac important al Ucrainei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te