VIDEO Drona Kizilelma, un adversar de temut pentru avioanele F-35. Poartă amprenta Bayraktar

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.11.2022 - 13:04
Dron Kizilelma, un adversar de temut pentru avioanele F-35 și Su-57. Poartă amprenta Bayraktar - FOTO: Profimedia

Recenzile inițiale ale experților sugerează că drona Kizilelma are potențialul de a direcționa tehnologia avioanelor de luptă turcești pentru a intra în clasa a 6-a generație, depășind țări precum SUA și Rusia.

SHARE

Pentru frații Wright ai Turciei - Selcuk și Haluk Bayraktar - construirea unora dintre cele mai eficiente drone din lume este doar o altă zi la birou.

De la Bayraktar TB2, dovedit în luptă, care a schimbat cursul mai multor conflicte recente, la Akinci și TB3, frații Bayraktar au plasat tehnologia autohtonă din Turcia printre cele mai bune din lume în domeniul vehiculelor aeriene de luptă fără pilot (UCAV).

Drona invizibilă Kizilelma - propulsată de un motor cu reacție

Imagine

La începutul anului viitor, compania urmează să efectueze primul zbor de testare al celui mai ambițios proiect al său, Kizilelma - o aeronavă supersonică, fără pilot la bord, propulsată de un motor de avion cu reacție, care va încorpora caracteristici stealth, ceea ce o va face extrem de greu de detectat de radare.

În timp ce aeronava de generația a 5-a a Turciei, denumită provizoriu TF-X, reprezintă o piatră de hotar majoră în categoria avioanelor de luptă cu echipaj uman, Bayraktar Kizilelma este o altă minune tehnologică, care stabilește ștacheta și mai sus în sectorul avioanelor fără pilot.

Imagine

Caracteristicile sale invizibile, capacitatea de încărcare utilă de peste 1500 kg, viteza de 0,9 Mach, pentru primul tip numit Kizilelma-A, și motoarele turbo-propulsor îl diferențiază de alte drone.

Analistul în domeniul apărării Muhammad Walid, cu sediul în Turcia, susține că Bayraktar Kizilelma ar putea prelua atribuțiile avioanelor F-16 de fabricație americană și ar putea reprezenta o mare amenințare pentru avioanele de luptă ale inamicului.

Turcia ar putea renunța la achiziția de F-16 de la americani

"În loc să cumpere încă un F-16, Turcia poate achiziționa până la patru drone Kizilelma - pentru același preț și să le conducă în spațiul aerian al inamicului", spune Walid.

În plus, spune el, caracteristicile stealth ale Kizilelma și capacitatea de a zbura la o înălțime de 16.764 de km îi vor conferi superioritate aeriană și îi vor permite să opereze în adâncimea teritoriului inamic.

Imagine

Primul prototip al Kizilelma a fost expus recent la Teknofest, unul dintre cele mai mari festivaluri aerospațiale și tehnologice din lume, în provincia Samsun din nordul Turciei.

Oferind detalii despre noul avion, Selcuk Bayraktar a declarat că unicitatea Kizilelma constă în tehnologia de ultimă oră care va face ca aeronava să fie la fel de puternică ca unele dintre cele mai bune din domeniu.

Specificațiile lui Kizilelma ar putea face din avionul de luptă un avion de a 6-a generație, depășind astfel avioanele de luptă din generația a 4-a, precum F-16, F-15, Rafale, Gripen, SU-35 și Eurofighter și avioanele de luptă din generația a 5-a, precum F-35 (SUA), SU-57 (Rusia) și J-20 (China). Walid susține că va fi chiar dincolo de o aeronavă de generația a 6-a.

Imagine

El adaugă că motoarele duble ale Kizilelma, sau un singur motor mai mare, vor aduce drona la nivelul unui avion cu reacție convențional în ceea ce privește generarea de energie. Acest lucru înseamnă că, cu specificațiile deja disponibile și cu cele care urmează să fie adăugate, va fi o aeronavă de a 6-a generație atunci când vor fi montate motoare mai mari.

Prin urmare, Baykar Technology pare să își fi asumat misiunea de a aduce industria aeronautică turcă la nivelul țărilor dezvoltate sau poate chiar cu un pas înaintea lor. Experții spun că acesta este un obiectiv realizabil atunci când Kizilelma este comparat cu UCAV-urile concurente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te