VIDEO De ce au aterizat două avioane F-35 de 110.000.000$ pe o autostradă în coasta Rusiei?

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.09.2024 - 16:08

De ce au aterizat două avioane F-35 de 110.000.000$ pe o autostradă în coasta Rusiei?

SHARE

Într-o etapă importantă, două avioane F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii (USAF), detașate la 48th Fighter Wing de la Royal Air Force Lakenheath din Regatul Unit, au executat cu succes o aterizare istorică pe o autostradă din Finlanda la 4 septembrie 2024, aproape de Rusia.

Citește și: VIDEO China pregătește asaltul de noapte asupra Taiwan. SUA împânzește regiunea cu temutele F-35

De ce au aterizat două avioane F-35 de 110.000.000$ pe o autostradă în coasta Rusiei?

A fost prima dată când avioanele de luptă americane din a cincea generație au operat de pe un drum în loc de pistă în Europa. Aterizarea a făcut parte din exercițiul anual de bază rutieră din Finlanda, BAANA 2024, organizat de Forțele Aeriene Finlandeze.

Citește și: NATO comandă lasere pentru precizia rachetelor aer-sol de 120.000.000 €. Ce țări le vor primi?

Acest exercițiu este conceput pentru dispersarea rapidă a aeronavelor în cazul unui conflict, permițând operațiuni din locații neconvenționale. Exercițioul militar BAANA 2024 a început pe 31 august și se desfășoară până pe 6 septembrie.

Participarea F-35 la exercițiu evidențiază cooperarea în creștere dintre Statele Unite și Finlanda, ambele națiuni concentrându-se asupra interoperabilității între forțele aliate.

Generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa - Forțele Aeriene din Africa, a sublionioat importanța acestui eveniment.

„Prima aterizare reușită a F-35 de generația a cincea pe o autostradă din Europa este o dovadă a relației în creștere și a interoperabilității strânse pe care o avem cu aliații noștri finlandezi”, a declarat el.

Hecker a adăugat: „Oportunitatea de a învăța de la omologii noștri finlandezi îmbunătățește capacitatea noastră de a desfășura rapid și de a folosi puterea aeriană din locații neconvenționale și reflectă pregătirea colectivă și agilitatea forțelor noastre.”

Aterizarea evidențiază în continuare strategia Agile Combat Employment (ACE) a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, care se concentrează pe desfășurarea de operațiuni din locații larg distribuite, cu infrastructură limitată, pentru a contracara amenințările globale în creștere.

De ce este o premieră?

Deși este prima aterizare a F-35 americane pe un drum european, nu este primul caz de aterizare pe autostradă în care este implicat F-35A.

În 2023, un F-35A norvegian a aterizat pe o autostradă finlandeză în timpul unui exercițiu BAANA. De asemenea, US Marine Corps a operat F-35B, varianta cu decolare scurtă și aterizare verticală, de pe o autostradă închisă din SUA.

De ce se concentrează US Air Force asupra operațiunilor de luptă dispersate?

În timp ce operațiunile dispersate erau comune în timpul Războiului Rece, această practică a dispărut pe măsură ce amenințarea percepută din partea Rusiei a scăzut.

Cu toate acestea, odată cu recrudescența agresiunii ruse, în special invazia la scară largă a Ucrainei, NATO revizuiește operațiunile rutiere. Amenințarea beligeranței rusești a contribuit, de asemenea, la deciziile Finlandei și Suediei de a adera la alianță.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te