VIDEO China pregătește invadarea Taiwanului. Cum ar urma să fie atrase SUA și Europa în război?

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.04.2024 - 18:10
VIDEO Cum poate fi târâtă NATO într-un război, dacă China invadează Taiwanul - Foto: Profimedia Images
VIDEO Cum poate fi târâtă NATO într-un război, dacă China invadează Taiwanul - Foto: Profimedia Images

Cum poate fi târâtă NATO într-un război, dacă China invadează Taiwanul. NATO ar putea fi atrasă în conflictul din Taiwan, arată un studiu.

SHARE

Un atac chinez asupra arhipelagului american Hawaii ar putea declanșa apărarea colectivă a Alianţei, susține un cercetător.

Cum poate fi târâtă NATO într-un război, dacă China invadează Taiwanul

NATO ar putea fi implicată într-un potențial conflict dintre China și Taiwanul, dacă luptele vor ajunge pe teritoriul american din Pacific, potrivit unui raport al Colegiului de Apărare al NATO.

Documentul instituției de Cercetare și Educație, cu sediul la Roma, intitulat "NATO și o contingență în Taiwan", este un raport academic, nu o poziție oficială a blocului militar.

Dar analiza situației Taiwanului în raport cu NATO este rară și ar putea servi drept referință în planificarea strategică a Alianței. Raportul a fost scris de James Lee, cercetător asistent la Institutul de Studii Europene și Americane din cadrul Academiei Sinica, din Taiwan.

Citeşte şi: SUA își fac bază aeriană permanentă în Japonia pentru a contracara rapid forțele Chinei

Lee analizează dacă un atac armat din partea Chinei ar declanșa articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, conform căruia un atac asupra unui membru NATO este considerat un atac împotriva tuturor.

"Dacă ostilitățile sunt limitate la imediata vecinătate a Taiwanului sau a primului lanț de insule, atunci este puțin probabilă declanșarea articolului 5", se arată în document, referindu-se la insulele care leagă Okinawa japoneză de Taiwan și Filipine.

Documentul analizează de asemenea ce s-ar putea întâmpla dacă un conflict ar escalada până la punctul în care China ar ataca instalațiile militare americane din Hawaii.

Citeşte şi: Poate Japonia profita de tensiunile dintre China și Vest?

S-a argumentat că Hawaii și teritoriul american Guam nu intră sub incidența obligațiilor de apărare colectivă ale NATO, deoarece articolul 6 din tratat limitează domeniul de aplicare al acestora la teritoriul țărilor membre din Europa sau America de Nord, conform Nikkei.

La fel, insulele aflate sub jurisdicția oricăreia dintre părți, în zona Atlanticului de Nord, la nord de Tropicul Racului.

VIDEO Foto: Profimedia Images

Documentul sugerează că Articolul 5 din Tratatul NATO ar putea fi invocat, în funcție de modul în care e definit Arhipelagul Hawaii, dar că, chiar și în acest caz, domeniul de acțiune din partea aliaților ar fi relativ limitat.

Citeşte şi: Marea Britanie avertizează asupra consecințelor devastatoare ale unui război China - Taiwan

Lee analizează de asemenea modul în care țările europene ar putea coopera cu SUA, în diferite scenarii de contingență. Washingtonul ar putea cere aliaților din NATO să impună sancțiuni Chinei sau membrilor alianței care operează în regiunea Indo-Pacific.

Aşa ar fi Marea Britanie, Franța, Germania și Canada, cărora li s-ar putea cere să sprijine operațiunile americane.

Luând act de riscul unei ferestre de vulnerabilitate în Europa, dacă SUA își concentrează acţiunile în Indo-Pacific, documentul afirmă că Washingtonul și NATO ar trebui să ia în considerare colaborarea, în ceea ce privește planificarea pentru situații de urgență.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te