VIDEO Cum funcționează sistemul de vot din Germania (Deutsche Welle)

DE Valentin Mirică | Actualizat: 26.09.2021 - 18:51
Foto: Bundestag.de

60,4 milioane de oameni au dreptul de a merge la urne în Germania în această duminică, pe 26 septembrie. Sistemul german de vot la alegerile parlamentare este destul de complicat.

SHARE

Cancelarul Federal este ales de Bundestag. Preşedintele Bundestagului propune un candidat, asupra căruia deputaţii, fără dezbatere prealabilă, votează prin vot secret. Cancelarul Federal este ales când se obţine majoritatea absolută a voturilor parlamentare. Retragerea mandatului de Cancelar Federal este deasemenea posibilă numai prin Parlament, explică pagina în limba română a Parlamentului Germaniei, bundestag.de.

Urmăriți aici materialul video realizat de Deutsche Welle „Cum funcționează sistemul de vot din Germania”. 

Germania are un sistem de vot complex pentru alegerea Bundestagului, explică și mediafax.ro.

Citește și: Orban: Îmi depun demisia în mâna președintelui PNL. Nu am trăit niciodată un astfel de congres | Newsweek Romania

Bundestagul are oficial 598 de locuri, dar acest număr poate fluctua din cauza sistemului parlamentar. Când germanii merg azi la urne, vor primi două buletine de vot. Odată vor vota un candidat din districtul lor şi odată un partid.

Dintre cele două voturi pe care și le poate exprima fiecare cetățean, al doilea este mai important.

"Erststimme", primul vot, este pentru reprezentantul districtului respectiv în Parlament, iar "Zweitstimme", al doilea vot, - pentru un partid.

Candidații care câștigă cele 299 de circumscripții electorale au garantate mandatele în forul legislativ al țării.

Pentru restul mandatelor - până la 598, cetățenii votează partidul favorit. "Zweitstimme" determină și procentul fiecărui partid în Bundestag. Landurile cu populație mai numeroasă au mai mulți reprezentanți în Bundestag decât landurile mici.

Ce e interesant este că o persoană își poate împărți voturile. Astfel, el poate vota un candidat CDU, dar poate alege Partidul Liberal-Democrat (FDP), pentru a ajuta partenerul tradițional de coaliție al creștin-democraților să intre în Parlament, potrivit Euractiv.

Pentru ca un partid să intre în Bundestag, acesta trebuie să câştige cel puţin 5% din al doilea vot.

votanții germani nu-și aleg în mod direct cancelarul. Șeful Guvernului e ales de Parlament, într-un interval de o lună de la alegeri.

De obicei, partidul care câștigă alegerile reușește destul de repede să formeze o coaliție. Apoi, președintele înaintează Parlamentului propunerea pentru funcția de cancelar a partidului respectiv. Cancelarul e votat prin vot secret.

Citește și: Tot mai mulți copii cu COVID sunt internați în spitale: duminică, 267 | Newsweek Romania

În Gemania nu există o limită pentru mandatele de cancelar. Până acum, doar Helmut Kohl, cancelarul reunificării, a deținut această funcție mai bine de 16 ani.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.