VIDEO Cum au reușit rușii să distrugă primul Himars american? Greșeala fatală făcută de ucraineni

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.03.2024 - 16:19
VIDEO Cum au reușit rușii să distrugă primul Himars american? Greșeala fatală făcută de ucraineni - Foto: Profimedia Images
VIDEO Cum au reușit rușii să distrugă primul Himars american? Greșeala fatală făcută de ucraineni - Foto: Profimedia Images

Cum au reușit rușii să distrugă primul Himars american? Greșeala fatală făcută de ucraineni, se vede dintr-un video postat de partea rusă. Nu este clar dacă Himars a fost compelt distrus sau a fost lovit doar parțial.

SHARE

Sistemul de lansatoare de rachete HIMARS este cea mai eficientă armă, alături de drone pentru Ucraina. Himars a fost oferit de către SUA.

Într-un clip, Rusia se laudă că ar fi analihilat primul sistem Himars din Ucraina. Afirmația nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă.

VIDEO Cum au reușit rușii să distrugă primul Himars american? Greșeala fatală făcută de ucraineni

Se pare că un MLRS HIMARS, furnizat de Statele Unite Ucrainei, ar fi suferit unele avarii, dar nu este distrus în întregime. Această afirmație iese la suprafață în urma unui anunț făcut de Ministerul rus al Apărării în urmă cu patru zile cu privire la distrugerea primului HIMARS din Ucraina. Astăzi, aceeași autoritate a proclamat distrugerea unui al doilea HIMARS, exemplificând această afirmație cu o înregistrare video. 

Citește și: Ţara-surpriză în care au ales Statele Unite să fabrice rachete Himars, pentru Ucraina

Arma folosită pentru a face ravagii asupra HIMARS este o rachetă balistică rusească Iskander. Ceea ce iese în evidență este locația deschisă unde se află HIMARS, lipsită de orice acoperire naturală, cum ar fi frunzișul, dealurile sau chiar dunele de nisip pentru protecție.

Citește și: VIDEO Rachetele HIMARS ale SUA au făcut praf cel mai nou sistem de război radioelectronic rusesc

După cum se elucidează în videoclip, o rachetă balistică, aparent o Iskander, conform surselor rusești, coboară, părând să nu-și atingă ținta. 

Contrar crescendo-ului dramatic din videoclip, racheta se detonează la cel puțin 20 de metri de ținta vizată. Nu avem dovezi definitive care să ne arate dacă HIMARS este distrusă.

A fost sau nu a fost?

Totuși, să examinăm cu atenție doi factori. În primul rând, raza de acțiune observabilă face foarte improbabil ca submunițiile Iskander să neutralizeze complet sistemul american. În al doilea rând, potrivit analiștilor independenți, HIMARS ar fi putut suporta avarii, dar și-a păstrat statutul operațional.

În mod interesant, un grup separat de observatori introduce o posibilitate interesantă: s-ar putea să nu fi fost un HIMARS real în înregistrarea video, ci doar o replică.

În ciuda afirmațiilor Rusiei potrivit cărora zeci de sisteme HIMARS au fost decimate, nu există nicio dovadă autentificată care să susțină aceste afirmații. Cu toate acestea, există o verificare de netăgăduit pentru primul HIMARS distrus, recunoscut de două națiuni - SUA și Ucraina. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te