VIDEO Cum au recucerit ucrainenii o poziție strategică în Donețk. Am lovit țintele, i-am demoralizat

DE Remus Cernea | Actualizat: 27.11.2022 - 19:23

Războaiele se duc în mod eficient nu doar cu arme, ci și cu determinare, voință și, mai ales cu un moral ridicat. Astăzi este ziua Independenței Ucrainei, iar ieri s-au marcat șase luni de război.

SHARE

De aceea vedem de-a lungul istoriei momente remarcabile de eroism în misiuni cu implicații simbolice, nu neapărat cu scop militar direct. Iar unele dintre acestea sunt legate de drapelul național! Nu întâmplător victoriile sunt marcate simbolic cu amplasarea unui steag pe o clădire ocupată, pe vârful unui deal cucerit sau într-un alt loc cu semnificații, pentru a se confirma prezența acolo a unei armate și victoria acesteia.

Citește și: EXCLUSIV Cine finanțează nunta de 500.000 euro a lui Simion. Pretinde că trăiește cu 250 euro/lună

Astfel de lupte pentru victorii simbolice și-au cerut însă tributul și numeroși soldați din multe armate și-au pierdut viața în misiuni legate de amplasarea unui steag într-un loc cheie. Eroismul lor e unul aparte pentru că privește o chestiune simbolică, dar cu influență majoră asupra moralului! Un astfel de succes ne-a fost povestit de Serhii Pozniak, proaspăt venit în capitală direct de pe front și conducător al unei misiuni pe care a prezentat-o la Centrul Media din Kiev. La finalul conferinței de presă, a avut amabilitatea de a ne rezuma cele întâmplate într-un scurt interviu pentru Newsweek România.

Citește și: Elevii care au 12 clase au drept de șomaj fie că au luat Bacul sau nu. Ce acte sunt necesare

Serhii Pozniak: În primul rând a fost o uriașă provocare pentru noi să ridicăm steagul Ucrainei în cel mai periculos loc din acea zonă a frontului din Sviatohirsk din regiunea Donețk. Comandantul meu, care este locotenent – colonel, mi-a spus: tu ești responsabil pentru oamenii din grupul tău.

Aceea a fost cea mai importantă responsabilitate a misiunii. Acest monument este de culoare albă și atrage atenția, fiind amplasat pe un deal înalt care poate fi ușor luat la țintă și bombardat. Este un monument faimos al unui erou al revoluției bolșevice. De asemenea, este cel mai mare monument de ciment din lume, are 800 de tone.

Are  o importanță militară, dar și istorică. Am început să ne pregătim de misiune cu două zile înainte, lovind toate țintele inamicului apropiate de monument.

Astfel că am distrus riscurile potențiale iar acest lucru ne-a ajutat nu numai în a reuși să îndeplinim misiunea de a amplasa acest steag pe monument, dar și în a slăbi moralul inamicului. Succesul nostru a ajutat trupele ucrainene să inițieze contraatacuri de succes în vecinătatea monumentului după ce am dus la bun sfârșit misiunea.

Știam că trupele rusești cu care ne confruntam fac parte din trupele de parașutiști. Iar această misiune a fost realizată cu o zi înainte de Ziua Națională Rusească de Celebrare a trupelor de parașutiști. Era important pentru noi să demonstrăm cu această misiune că ei nu pot face nimic contra noastră, că suntem mai puternici decât ei și că vom persevera în acțiunile noastre. Au fost, de fapt, două încercări slabe a inamicului de a ne lovi, dar în scurt timp i-am neutralizat pe cei care au încercat. Scopul a fost nu doar să ne distrugem inamicul, ci și să demoralizăm armata rusă. Cel mai important lucru este că steagul nostru este simbolul spiritului nostru militar și simbolul pământului nostru. Și dă un mesaj clar că orașul este al Ucrainei.

Newsweek: Cât timp a stat steagul ridicat?

Serhii Pozniak: Stă acolo de peste 3 săptămâni. Misiunea a fost realizată pe 1 august. Ieri am verificat din nou, iar steagul încă era acolo. Această misiune a inspirat atât de mult trupele ucrainene, încât după aceea au eliberat în ultimele săptămâni cca 200 km pătrați din teritoriul național ocupat de ruși.

Newsweek: Acest moment este pe linia frontului?

Serhii Pozniak: Da, acest monument este chiar pe linia frontului.

Newsweek: Ați menționat la conferința de presă și un detaliu amuzant în ce vă privește...

Serhii Pozniak: Povestea simpatică este că am avut mai multe încercări de a fixa frânghia cu care am urcat apoi steagul pe monument. Când am eșuat prima dată, operatorul dronei nu a observat că stăteam chiar sub acea frânghie grea și care aproape că m-a lovit când a căzut. Numele de cod al celui care opera drona este ‘Doctorul’. Așa că i-am spus: doctore, nu rata încă o dată pentru că data viitoare va trebui să ridici un steag cu un colț negru pentru că ai ucis un soldat.

Newsweek: Felicitări și sunt sigur că Ucraina va învinge!

Serhii Pozniak: Ucraina deja a învins! Trebuie doar să supraviețuim până când vom avea parada victoriei!

Remus Cernea este corespondent Newsweek România în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te