Elevii care au 12 clase au drept de șomaj fie că au luat Bacul sau nu. Ce acte sunt necesare

DE Bianca Iosef | Actualizat: 24.08.2022 - 14:32
Elevii au drept de șomaj- Foto: PEXELS PHOTOS/Stanley Morales

Absolvenții de liceu și facultate pot obține ajutor de șomaj timp de 6 luni, daca nu reușesc să-și găsească un loc de muncă în cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor, anunță Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca într-un comunicat de presă.

SHARE

ANOFM a transmis că tinerii care au absolvit studii liceale, postliceale sau universitare, promoția 2022, sunt asteptați să se inregistreze in evidentele institutiei pentru a beneficia de serviciile prevazute de lege cu scopul integrarii pe piata muncii. In cadrul ANOFM, ei vor primi servicii gratuite de informare si consiliere profesionala, mediere a muncii, servicii de formare profesionala, precum si de masuri de stimulare a ocuparii, sub forma de prime.
 
In cazul in care absolventul aflat in cautarea unui loc de munca nu reuseste sa se angajeze in termen de 60 de zile de la absolvire, atunci el poate beneficia de indemnizatia de somaj "care se acorda in cazul in care nu a reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale in termenul mentionat".
 
Termen depunere acte somaj dupa liceu
 
Important! In cazul absolventilor de liceu, indiferent daca au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculeaza din ziua urmatoare datei absolvirii studiilor, stabilita prin reglementarile normative in vigoare.

Citește și: 3.963 de noi cazuri COVID și 29 de decese. Numărul este în scădere față de ziua precedentă

Actele necesare pentru somaj dupa liceu
 
 - actul de identitate;
 
 - actele de studii si de calificare, in original;

Citește și: Doliu la Poli Iași. Nelu Bucu, unul dintre cei mai mari portari ai echipei, a murit
 
 - declaratie pe proprie raspundere, sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii, ca persoana nu are restrictii medicale care o impiedica sa presteze munca sau ca are eventuale restrictii medicale care o impiedica sa presteze o anumita munca, conform modelului prevazut in Anexa nr. 11 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca cu nr. 286/17.02.2020 privind modificarea si completarea Procedurii de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca nr. 85/2002. 
 
 - declaratie pe propria raspundere a absolventilor ca, la data solicitarii dreptului, nu au fost admisi sau nu urmeaza cursurile unei forme de invatamant, organizate si/sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii ;
 
 - adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii, in cazul in care persoana s-a inregistrat in vederea medierii pentru incadrare in munca la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat conform legii;
 
Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj pentru absolventi este de 6 luni, iar cuantumul este de 50% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR este de 500 lei), potrivit Portal învățământ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te