VIDEO Coreea copleșește România cu armament de 750.000.000$. Cum atacă tancurile K2 și tunurile K9?

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.05.2024 - 14:49
VIDEO Coreea copleșește România cu armament de 750.000.000$. Cum atacă tancurile K2 și tunurile K9? - Foto: defence-au

Coreea își joacă în mod activ cărțile de aprovizionare cu armament pe piața europeană și este gata să "copleșească" România cu sisteme de artilerie autopropulsate, tancuri și transportoare blindate de trupe.

SHARE

Coreea de Sud se pregătește să semneze contracte ferme cu un alt client european, România, care nu este doar la jumătate de pas de a plasa o comandă de sisteme de artilerie autopropulsate K9, ci și de tancuri K2.

Concret, K2 de la Hyundai Rotem a făcut recent o demonstrație pe un teren de antrenament din România. De menționat că tragerea fusese anunțată din timp, iar testarea în teren a tancului urma să înceapă pe 10 mai. Și având în vedere că Bucureștiul a început să se arate interesat de acest vehicul încă din 2022, lucruri precum testele demonstrative sunt despre când contractul este deja aproape de a fi semnat.

Coreea copleșește România cu armament de 750.000.000$. Cum atacă tancurile K2 și tunurile K9?

De remarcat că pentru România, alegerea K2 pare mai degrabă pragmatică, cel puțin din rațiuni de economie, deoarece 54 de Abrams pentru 1 miliard și acesta este încă un preț "promoțional" pentru România - un preț destul de mare pentru tancurile americane.

De asemenea, este de remarcat că România devine noul operator al sistemului coreean de apărare antiaeriană K9. Deși contractul nu a fost încă semnat, Hanwha este singurul ofertant pentru furnizarea a 54 de sisteme de artilerie, care, potrivit informațiilor preliminare, va costa țara 751 de milioane de dolari.

Citește și: VIDEO România cumpără de urgență 300 de vehicule blindate de 3.000.000.000€. Cât de „mortale” sunt?

În plus, România selectează în prezent un IFV și ar putea deveni primul operator european de AS21 Redback. Dacă, bineînțeles, va câștiga competiția, la care mai participă General Dynamics European Land Systems cu ASCOD și, cel mai probabil, BAE Systems cu CV90. În același timp, acest BMP are concurenți cu adevărat puternici, iar acest vehicul nu este vorba despre viteză și ieftinire.

Citește și: România, repusă pe harta industriei de armament: Fabrica de tunuri din Reșița redeschisă după 15 ani

În același timp, Coreea este foarte conștientă de modul în care își poate depăși concurenții. În primul rând, este vorba de timpul de livrare, care poate fi măsurat în zile, chiar dacă este vorba de mașini folosite, dar totuși. La urma urmei, Coreea de Sud nu a intrat în hibernare de securitate după 1991, pe fondul unei amenințări permanente din partea, cel puțin, a RPDC.

Acesta este motivul pentru care facilitățile sale de producție în domeniul apărării se află la ritmul obișnuit de producție. Iar din această stare "fierbinte", producția este mult mai ușor de crescut și de extins decât din starea "rece", atunci când este necesar să se reia deloc producția.

Citește și: România se pregăteşte să achiziţioneze un arsenal de peste un miliard de dolari din Coreea de Sud

Iar al doilea avantaj al Coreei este că este deschisă la cooperare în ceea ce privește transferul de tehnologie. Iar Polonia, care nu numai că a cumpărat aceleași tunuri autopropulsate K9, dar a devenit și primul operator european de tancuri K2, este un exemplu excelent în acest sens. În special, Varșovia intenționează să producă sute de K2PL localizate pe an.

Cu alte cuvinte, Coreea ar putea foarte bine să "copleșească" România cu arme, iar aceasta este doar o chestiune de capacități financiare ale țării. Dar, din păcate, Seulul, cel puțin în mod public, și-a menținut poziția de a nu numai că nu oferă asistență Ucrainei, dar nici nu își vinde armele, scrie defence-ua.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te