Video. Comandantul Garnizoanei din Hong Kong, „gata de război”. Se anunța o nouă „Tiananmen”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.08.2019 - 10:12

Comandantul chinez al Garnizoanei din Hong Kong, Chen Daoxiang, a avertizat că trupele sunt „gata să protejeze suveranitatea națională”, iar un video al Armatei Populare Chineze arată trupe antirevoltă care folosesc tancuri și rachete, „pregătindu-se pentru război”.

SHARE

Chen Daoxiang a avertizat că trupele sale sunt hotărâte să răspundă la protestele în desfășurare, care au intrat în a opta săptămână.

„Tulburările nu ar trebui să fie tolerate, iar trupele eroice susțin cu hotărâre poliția din Hong Kong pentru a aplica legea în mod strict și corect”, a declarant Daoxiang.

În același timp, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a lansat un videoclip de propagandă de trei minute, care arată soldați puternic înarmați efectuând o serie de exerciții antirevolte  cu tancuri, tunuri, elicoptere de atac și rachete. Se anunță că soldații se „pregătesc pentru război”. Vedeți aici acest video al PLA.

Știrea vine după ce ieri Casa Albă a spus că monitorizează o „concentrare de forțe” chineze în apropierea graniței cu Hong Kong.

Săptămâna trecută Beijing a avertizat că armata ar putea fi dislocată în Hong Kong, dacă autoritățile orașului ar solicita sprijin pentru menținerea „ordinii publice”.

Hong Kong a fost zdruncinat de proteste în ultimele două luni împotriva unui proiect de lege care ar permite extrădarea oamenilor din oraș pentru a fi judecați în curțile controlate de Partidul Comunist din China continentală.

Manifestarea în masă a opoziției față de proiectul de lege s-a transformat într-o mișcare pro-democrație mai largă, cea mai importantă provocare pentru autoritatea Beijingului de când fosta colonie britanică a revenit la guvernarea chineză în 1997.

Comandantul Chen a făcut câteva observații ieri la o ceremonie în Garnizoana din Hong Kong, unde se sărbătorea 92 de ani de la fondarea Armatei Populare de Eliberare a Chinei.

La ceremonie au participat oficialii Partidului Comunist Chinez și șeful Executivului din Hong Kong, Carrie Lam.

El și-a lăudat trupele pentru că au pus în aplicare ferm principiul „o singură țară, două sisteme” și Legea de bază din Hong Kong din 1997, numindu-le pilonul stabilității și prosperității pentru Hong Kong.

Chen Daoxiang a condamnat protestele din Hong Kong, numindu-le „incidente extrem de violente” ce nu mai pot fi tolerate.

Cuvintele comandantului Garnizoanei din Hong Kong pot fi înțelese ca o solicitare pentru intervenția PLA, iar o eventuală intervenție a armatei chineze nu poate duce decât la un nou evenimet tragic ca în Piața Tiananmen, din 1989, de la Beijing, soldat cu 3.000 - 10.000 persoane decedate și dispărute.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te