VIDEO Cinci comandanți ucraineni, responsabili de moartea conducerii Ministerului de Interne

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.08.2023 - 17:11
Cinci comandanți ucraineni, responsabili de moartea conducerii Ministerului de Interne (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: pravda.com.ua

Cinci comandanți ucraineni, responsabili de moartea conducerii Ministerului de Interne. Accidentul aviatic de la 18 ianuarie în care a murit conducerea Ministerului de Interne a fost reconstituit minut cu minut de Biroul de Investigații de Stat.

SHARE

Cinci comandanți ucraineni, responsabili de moartea conducerii Ministerului de Interne în accidentul de elicopter din 18 ianuarie din Brovari, care a ucis și civili aflați la sol.

Biroul de Investigații de Stat (SBI) a transmis sesizări de suspiciune oficialilor Serviciului de Stat de Urgență (SES) al Ucrainei ale căror acțiuni au provocat prăbușirea elicopterului.  

Cinci comandanți ucraineni, responsabili de moartea conducerii Ministerului de Interne 

„Angajații SBI au transmis înștiințări de suspiciune pentru cinci oficiali ai Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei. Au încălcat regulile de siguranță a zborului pentru un elicopter care transporta oficiali de rang înalt ai Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei. Aeronava s-a prăbușit la 18 ianuarie 2023 în Brovari.”

Următoarele persoane au primit notificări de suspiciune: șeful Serviciului Aviației de Stat de Căutare și Salvare al SES al Ucrainei, comandantul interimar al unitatii, adjunctul comandantului pentru instruirea zborului, comandantul escadronului de avioane, șeful Serviciului de Securitate Zbor al Unității Speciale de Aviație și al Serviciului Operațional de Salvare al SES al Ucrainei cu sediul în orașul Nijn, Regiunea Cernihiv.

Ancheta a stabilit că oficialii au comis încălcări flagrante ale regulilor de siguranță a traficului aerian și ale regulilor de operare a transportului aerian, ceea ce a dus la decese.

Anchetatorii SBI au reconstituit ziua accidentului minut cu minut, inclusiv descifrând cutiile negre.

În ianuarie 2023, conducerea Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei era programată să viziteze regiunile Harkiv și Nipropetrovsk.

În ciuda instrucțiunilor interne și a cerințelor legale, oficialii Serviciului de Stat de Urgență au folosit un elicopter ce era de serviciu pentru a răspunde unor potențiale situații de urgență din regiunea Kiev pentru a transporta delegația.

SBI spune că aeronava nu avea permise pentru alte tipuri de zboruri.

În timpul pregătirii pentru zbor, comandantul echipajului nu a fost informat despre situația meteorologică de-a lungul întregului traseu de zbor planificat și, în special, despre condițiile meteorologice extrem de nefavorabile asupra orașului Brovari.

Încălcări ale regulilor de securitate a zborului

Echipajul nu avea permisele necesare pentru a zbura în condiții meteorologice dificile și nici certificatele necesare.

Cu toate acestea, niciunul dintre oficialii responsabili cu siguranța zborului nu a anulat zborul sau nu l-a amânat până când erau condiții meteo favorabile.

Condițiile meteorologice severe au forțat elicopterul să zboare la o altitudine extrem de mică, chiar mai mică decât înălțimea clădirilor de pe traseu.

Citește și: Rusia spune că atacurile de lângă România au vizat anihilarea mercenarilor români care apără Ucraina

Comandantul echipajului a văzut un obstacol – o clădire înaltă – și a inițiat o manevră de ocolire, dar s-a ridicat brusc, a pierdut orientarea și s-a ciocnit cu solul la finalul manevrei.

Accidentul a afectat o grădiniță, clădiri din apropiere și vehicule parcate.

Pe lângă înalții oficiali ai Ministerului de Interne ucrainean - printre care Denis Monastirski, ministrul Afacerilor Interne, Evgheni Ienin, prim-adjunctul ministrului de Interne și Iuri Lubkovici, secretarul de stat al Ministerului de Interne - patru femei și un copil au murit în accident în timp ce se aflau în drum spre grădiniță. 

Citește și: Acuzații: Flota rusă a Mării Negre atacată cu drone ucrainene lansate din Delta Dunării românească

Un total de 31 de persoane, inclusiv 13 copii, au suferit răni de gravitate diferită.

Comandantul unității de Securitate a Zborului a primit o notificare de suspiciune în temeiul articolului 367.2 din Codul penal al Ucrainei (neglijență), riscând până la 10 ani de închisoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te