VIDEO China lansează un radar revoluționar ce bate la 600 km. SUA „răspunde” cu rachete hipersonice

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 11.07.2024 - 19:21
China lansează un radar revoluționar ce bate la 600 km. SUA „răspunde” cu rachete hipersonice. Va putea fi integrat si pe rachete FOTO profimediaimages.ro

China lansează un radar revoluționar ce bate la 600 km. SUA „răspunde” cu rachete hipersonice. Într-o lume în care supremația tehnologică poate schimba complet echilibrul de putere, China susține că a făcut progrese revoluționare în tehnologia radarului.

SHARE

Într-o lume în care supremația tehnologică poate schimba complet echilibrul de putere, China susține că a făcut progrese revoluționare în tehnologia radarului.

Ar fi vorba de un sistem radar atât de avansat încât poate urmări nu una, ci zece rachete hipersonice simultan, fiecare trecând prin atmosferă la Mach 20, adică de douăzeci de ori viteza sunetului. Mai exact, o echipă condusă de profesorul Zheng Xiaoping de la Departamentul de Inginerie Electronică al Universității Tsinghua susține că a dezvoltat un sistem radar cu capabilități remarcabile care pot face diferența între ținte reale și false.

Citește și China trece la acțiuni militare de preluare a unor insule de la Japonia și Filipine. „Ne aparțin”

Bătaia radarului ar fi de 600 de kilometri, iar designul compact îl face potrivit pentru integrarea pe  rachete antiaeriene sau avioane de vânătoare.

VIDEO China lansează un radar revoluționar ce bate la 600 km. SUA „răspunde” cu rachete hipersonice

Cel puțin teoretic, simulările la sol au arătat rezultate impresionante în ceea ce privește eficacitatea sistemului. Radarul a demonstrat o precizie excepțională, cu o marjă de eroare de numai 28 de centimetri atunci când a estimat distanța unei rachete care se mișcă la aproape 7 kilometri pe secundă. De asemenea, a atins o precizie de până la 99,7% în determinarea vitezei rachetei-țintă, o performanță considerată anterior de neatins. Aceste descoperiri au fost publicate în revista chineză „Optical Communication Technology”, conform eurasiantimes.com.

Citește și: Tensiuni la cote maxime în Marea Chinei de Sud. O navă filipineză și una chineză s-au ciocnit

Potrivit experților în apărare, această nouă tehnologie radar chineză este un răspuns la testele cu rachete hipersonice lansate de SUA.

Ce au americanii

Statele Unite au efectuat teste de arme hipersonice în Guam, cu scopul de a reduce avantajul Chinei în această tehnologie. În martie, un bombardier B-52 a lansat o armă de răspuns rapid (ARRW) în Pacificul de Vest. AGM-183A ARRW de la Lockheed Martin, care poate depăși Mach 5 (de peste cinci ori viteza sunetului), și Hypersonic Attack Cruise (HACM) sunt în fruntea tehnologiei hipersonice din SUA. Lockheed Martin a raportat finalizarea cu succes a testului și pregătirea pentru livrare rapidă către Forțele Aeriene.

U.S. Air Force photo by Christopher Okula

Spre deosebire de rachetele balistice, care pot fi contracarate de sisteme avansate de apărare, agilitatea armelor hipersonice și capacitatea de a schimba direcția le fac ținte mai evazive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te