VIDEO Charles, în Barbados, care renunță la „domnia Coroanei”, luând 500 milioane $ de la China

DE Adina Mutăr | 29.11.2021 - 21:16
VIDEO Charles, în Barbados, care renunță la „domnia Coroanei”/foto: getty

Una dintre cele mai vechi colonii din Marea Britanie, Barbados rupe relațiile vechi de 400 de ani cu Coroana britanică, după ce a luat 500 de milioane de dolari de la China.

SHARE

Prințul Charles a aterizat în Barbados pentru ceremonia de înlăturare a reginei din funcția de șef al statului, după ce națiunea din Caraibe a decis să devină o republică.

Insula din Caraibe va deveni marți cea mai nouă republică din lume, după ce și-a ales primul său președinte, guvernatorul general Dame Sandra Mason, care va conduce ceremonia  aniversării independenței față de Marea Britanie, potrivit The Daily Mail.

Presiunea chineză a alimentat eforturile de înlăturare a reginei din funcția de șef al statului în Barbados, au avertizat parlamentarii britanici. Beijingul a pompat cel puțin 490 de milioane de dolari în industria turistică a insulei în ultimii ani - și chiar mai mult în împrumuturi cu dobândă mică.

Dame Sandra a negat că China este forța motrice din spatele deciziei de a pune capăt unei relații de 400 de ani de loialitate față de Coroana britanică de la Regele James I, fără niciun referendum al populației.

Citește și

Angela Merkel și-a ales „imnul punk” al Germaniei de Est al Ninei Hagen pentru ceremonia de adio

CE extinde sprijinul acordat sectorului cultural prin ghidul online de finanţare „CulturEU”

 

Prințul Charles a fost primit cu onoruri de către prim-ministrul Mia Motley și șefii militari, Garda de Onoare, iar salvele a 21 de tunuri au răsunat peste Aeroportul Internațional Grantley Adams.

Prințul de Wales va ține un discurs despre relațiile de durată dintre Barbados și Regatul Unit în timpul unei ceremonii ce marchează tranziția țării din Caraibe la o republică, după care  Stindardul Regal va fi coborât și va fi înălțat stindardul prezidențial. 

Prințul a fost prezent și la ceremonia predării Hong Kong-ului Chinei în 1997 și a reprezentat-o pe Regina când Zimbabwe și-a câștigat independența în 1980.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.