VIDEO Cei mai bogați ucraineni și-au format propriul batalion și luptă efectiv pe front

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.06.2022 - 18:05

Unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, Vsevolod Kojemiak, fondatorul și directorul general al Agrotrade Group, una dintre cele mai mari companii de producție, depozitare și export de cereale din Ucraina, este acum comandant de batalion.

SHARE

Omul de afaceri și-a înființat și conduce propriul batalion de infanterie ușoară, denumit Khartia, format în mare parte din civili. Adesea i se spune „Batalionul miliardarilor", deoarece Kojemiak împreună cu alți ucraineni bogați plătesc pentru antrenament, arme și vehicule și luptă efectiv sub comanda armatei, deși operează independent.

Vsevolod Kojemiak este cunoscut pentru gustul său în materie de costume fine și pentru pasiunea sa pentru activitățile în aer liber. Pagina sa de Instagram de dinaintea războiului este populată cu fotografii din vacanțe la schi în Elveția și Austria și croaziere pe iahturi.

Forbes Ucraina îl descria astfel: „Tată a patru copii, schiază, aleargă, merge pe bicicletă, joacă golf, toate acestea în timp ce gestionează zeci de mii de hectare de terenuri agricole și un personal de 1.500 de persoane”.

Acum a lăsat această viață în urmă și este un comandant militar pe timp de război.

Timp de săptămâni, forțe ruse au bombardat Harkovul cu mortiere și artilerie. Asediul a distrus sute de clădiri și a forțat sute de mii de oameni să fugă.

Batalionul lui Kojemiak descrie cum unitatea sa - împreună cu armata ucraineană regulată - face parte dintr-o contraofensivă pentru a îndepărta forțele ruse de Harkov.

„Tocmai am venit de la Ruska Lozova", declară el pentn NPR. „Acolo a fost un bombardament puternic. Nu se putea părăsi localitatea. Batalionul Khartia este cel care a împins inamicul tot mai departe de oraș”, spune acesta referindu-se la contraofensiva din Ruska Lozova, oraș aflat pe linia frontului la câțiva kilometri nord de Harkov.

Contraofensiva a împins trupele ruse înapoi până în punctul în care artileria lor convențională nu mai putea lovi centrul orașului.

Kojemiak admite că Rusia poate lansa în continuare rachete de croazieră de la distanță spre Harkov sau orice alt loc din Ucraina.

„Asta este ceea ce pot face, dar acum nu pot folosi artileria normală a armatei și nici să intre terestru”, spune acesta.

Contraofensiva ucraineană la nord și la est de Harkov a rupt în esență asediul orașului. Acum, oamenii se întorc, unele afaceri se redeschid și chiar și sistemul de transport în comun a început să funcționeze din nou, cu un program limitat.

Fermieri, tâmplari și muncitori din fabrici, majoritatea din regiunea Harkov, s-au înscris în batalionul Khartia, care se va dizolva când războiul se va încheia și oamenii se vor întoarce la meseriile și afacerile lor.

Igor Rașa, în vârstă de 46 de ani, un nou recrut în batalionul Khartia, a condus o afacere în domeniul construcțiilor înainte de război. El spune că aceasta a fost confiscată de forțele ruse.

Igor Cornet a petrecut aproape două decenii în armata ucraineană. S-a retras din armată cu grad de colonel, s-a întors la facultate pentru a studia agricultura și a lucrat pentru Kojemiako la Agrotrade. Acum îi învață pe recruți cum să atace o poziție inamică în tranșee.

Recruții primesc veste antiglonț, căști de protecție și AK-47. Aceștia folosesc drone de supraveghere pentru a monitoriza câmpul de luptă. Unitatea are propriile vehicule, toate plătite de Kojemiako și de alți câțiva oameni de afaceri bogați din Harkov.

Kojemiak subliniază faptul că unitățile de apărare teritorială precum a sa sunt autorizate doar în cadrul unei legi marțiale speciale.

„Aceasta este o lege specială pentru timp de război. De îndată ce se termină războiul, suntem din nou civili", spune el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te