VIDEO Capsula Orion a străbătut 432.000 km până aproape de Lună. A rezistat la 2.800 grade Celsius

DE Alex Darvari | 11.12.2022 - 20:44

Capsula Orion a NASA s-a întors pe Pământ, după ce a survolat la mică distanţă Luna. Capsula Orion a amerizat în Oceanul Pacific. „Back on Earth”, a fost anunțul comentatorului de la NASA.

SHARE

Capsula a amerizat cu succes în Oceanul Pacific. Misiunea are miză uriaşă pentru agenţia spaţială americană, care vrea să trimită din nou echipaje umane pe Lună. Reintrarea în atmosferă și amerizarea au fost transmise în direct de NASA.  Capsula Orion a amerizat cu bine, în poziția corectă, ajutată de cinci baloane gonflabile care s-au umflat și o mențin vertical.

Scutul termic al capsulei Orion - cel mai mare construit vreodată - a trebuit să suporte la reintrarea în atmosfera Pământului, cu o viteză de peste 40.000 de km/h, o temperatură apropiată de jumătatea celei care există la suprafaţa Soarelui (2.800 de grade Celsius).

Amerizarea a fost programată sa aibă loc în largul insulei mexicane Guadalupe la ora 17:39 GMT (19:39 ora României), potrivit AFP, preluată de Agerpres. Succesul misiunii este crucial pentru NASA, care a investit zeci de miliarde de dolari în programul american de întoarcere pe Lună, Artemis, care are drept scop pregătirea unei viitoare călătorii spre Marte. Primul zbor de testare al acestui vehicul nou - de data aceasta fără astronauţi la bord - a fost până în prezent un real succes, însă abia în ultimele minute ale misiunii va fi îndeplinit principalul obiectiv al acesteia: testarea scutului termic al capsulei. 

O navă a Marinei SUA, USS Portland, a fost pre-poziţionată pentru operaţiunile de recuperare a capsulei. De asemenea, vor fi desfăşurate elicoptere şi bărci pneumatice. Nava spaţială va fi mai întâi încetinită de atmosfera Pământului, apoi de o serie de nu mai puţin de 11 paraşute, până când va ajunge la o viteză de circa 30 km/h la momentul lovirii apei. După amerizare, aceasta va fi lăsată în apă timp de două ore, mult mai mult decât dacă ar fi fost astronauţi la bord, pentru a colecta date.

"Vom vedea cum căldura este absorbită de capsulă şi cum afectează aceasta temperatura din interior", a detaliat Jim Geffre, responsabil pentru Orion în cadrul NASA. Ulterior, scafandri vor ataşa cabluri de capsulă pentru a o remorca în interiorul navei, al cărei spate va fi parţial scufundat. Apa va fi apoi pompată, permiţând depunerea lentă a capsulei pe un suport prevăzut special în acest scop.

Operaţiunile sunt de aşteptat să dureze între patru şi şase ore de la momentul amerizării. Nava va lua apoi drumul spre San Diego, pe coasta de vest a SUA, unde capsula va fi debarcată câteva zile mai târziu. Orion a doborât recordul de distanţă pentru o capsulă locuibilă, aventurându-se la peste 432.000 km de planeta noastră - mai departe decât au făcut-o vehiculele utilizate în cadrul misiunilor Apollo. Orion nu a transportat de această dată niciun astronaut, scopul misiunii Artemis 1 fiind acela de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta pe viitor echipaje umane, spune digi24.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te