VIDEO Boris Johnson a pierdut majoritatea în Parlament, necesară pentru „No Deal Brexit”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.09.2019 - 21:54

Premierul britanic, Boris Johnson, a pierdut marţi majoritatea în Parlament după ce conservatorul Phillip Lee a demisionat din partid.

SHARE

Parlamentarii rebeli cred că au acum majoritatea pentru planul de a întârzia Brexit-ul până la 31 ianuarie, care este susținut de Laburiști, principalul partid de opoziție.

Marți, într-un spectacol teatral sfidător, deputatul conservator Phillip Lee a a defectat la democrații liberali pro-europeni în timp ce Johnson își ținea discursul. Vezi video aici.

Johnson a condamnat planul unui grup de parlamentari de a-i bloca strategia Brexit, acuzându-i că „s-au predat” Uniunii Europene în momentul când și-au dat mâna să întârzie Brexit-ul după 31 octombrie, dacă nu există un acord cu Bruxelles-ul.

Loialii lui Johnson au avertizat că înfrângerea îl poate forța să convoace alegeri rapide înainte de un summit crucial al UE în perioada 17-18 octombrie și doar o săptămână înainte de Brexit.

Drept urmare a acțiunii „rebelilor”, premierul nu mai are o majoritate de lucru, dar asta nu înseamnă că a căzut Guvernul. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă Guvernul pierde un vot formal de încredere.

Tensiunea politică de marți a trimis lira sterlină la cel mai scăzut nivel față de dolar în aproape trei ani.

Johnson a preluat funcția în urmă cu mai puțin de șase săptămâni, după ce Theresa May a fost forțată să demisioneze, neobținând acordul Parlamentului pentru planul ei Brexit.

Din start, Johnson s-a confruntat cu o opoziție din partea propriilor parlamentari, care se tem că părăsirea UE fără un acord cu Bruxelles riscă perturbări economice severe.

Fostul ministru al Finanțelor, Philip Hammond, se numără printre cei care s-au alăturat Laburiștilor pentru elaborarea legislației care ar putea întârzia Brexit-ul.

Aceștia vor încerca mai întâi să facă loc în ordinea de zi a Parlamentului pentru o dezbatere a proiectului de lege prezentând o moțiune marți seară. Apoi, își vor prezenta proiectul de lege miercuri și vor căuta să îl pună în discuție înainte ca Parlamentul să fie suspendat săptămâna viitoare.

Alegerile anticipate ar putea oferi majoritatea lui Johnson, deși este și un risc mare, deoarece peisajul politic a fost profund fragmentat de referendumul din 2016.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a solicitat în repetate rânduri alegeri și a avertizat că, dacă Legislativul eșuează, poate cere un vot de încredere în Guvern.

Însă mulți parlamentari laburiști se tem de o capcană.

Asistenții lui Johnson insistă că orice alegeri ar avea loc trebuie să fie înainte de Brexit, dar unii dintre oponenți se tem că ar putea schimba în ultima clipă data, după 31 octombrie.

În acest caz, Parlamentul nu va putea să oprească un Brexit fără acord.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te