VIDEO Ultrasecretul bombardier B-21 Raider, mai invizibil decât F-35. Autonomie: 7.000 de mile

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.09.2022 - 18:02

Mult-așteptatul și extrem de secretosul B-21 Raider al Americii - potențial cel mai invizibil avion care a zburat vreodată - va fi în sfârșit dezvăluit la sfârșitul acestui an, conform unor anunțuri recente ale Northrop Grumman și ale Forțelor Aeriene.

SHARE

Armata americană se confruntă cu amenințări foarte serioase din partea Rusiei și a Chinei.

Acest lucru înseamnă că vor fi necesare noi bombardiere invizibile pentru a se asigura că America nu numai că poate concura, ci și descuraja orice amenințare din partea Moscovei sau a Beijingului.

A apărut bombardierul invizibil B-21 Raider

Efortul B-21 condus de Northrop Grumman a început în 2015 sub titlul modest de Long Range Strike-Bomber (LRS-B) și de atunci a servit ca o clinică a secretului în epoca modernă.

Citește și: China a testat feriboturi auto civile pentru a lansa o invazie amfibie a Taiwanului

Noul bombardier invizibil se bazează pe succesul legendarului său precursor, Northrop Grumman B-2 Spirit, dar se spune că va folosi o tehnologie invizibilă care este cu cel puțin "două generații" înaintea aripii zburătoare americane de lungă durată. Aceasta - în sine - este o afirmație semnificativă. În ciuda faptului că este în serviciu de un sfert de secol, B-2 este încă promovat ca fiind printre cele mai invizibile avioane din lume.

Citește și: VIDEO Uraganul Ian face ravagii în Florida.Peste 2 milioane de locuitori au rămas fără electricitate

Anvergura aripilor de 53 de metri semăna cu aripile zburătoare dezvoltate de-a lungul istoriei - de la seria de avioane de testare sovietice Chyeranovskii BICh din anii 1920 până la propriul YB-49 al Northrop din anii 1940... dar acest avion cu reacție din umbră a valorificat acest design inerent instabil în scopuri cu totul noi.

"Nu lansăm doar cel mai nou bombardier strategic al Americii", a declarat secretarul Forțelor Aeriene Edward C. Aldridge Jr. la acea vreme.

"Intrăm într-o nouă eră a descurajării strategice."

În ciuda faptului că se poate lăuda cu o autonomie de aproape 7.000 de mile fără combustibil, designul elegant al acestui nou bombardier nu a fost însă conceput în funcție de eficiența combustibilului.

Acesta a fost construit special pentru a învinge cele mai avansate și mai capabile sisteme de apărare aeriană din lume, prin utilizarea unei noi tehnologii cunoscute sub numele de stealth.

SUA vs China

America a reușit să își mențină monopolul asupra tehnologiei bombardierelor stealth cu încărcătură utilă grea... dar acest avans este în scădere. Nu numai că atât China, cât și Rusia au bombardiere invizibile care se îndreaptă spre serviciu, dar sistemele avansate de apărare aeriană au atenuat într-o oarecare măsură avantajul oferit de profilul invizibil al lui Spirit.

Pentru prima dată în mai bine de trei decenii, America are nevoie de un nou bombardier invizibil. Iar în prima săptămână din decembrie, va primi unul - care va ieși din aceeași uzină de asamblare din Palmdale ca și predecesorul său.

B-21 beneficiază de peste trei decenii de progrese în materie de design invizibil de când B-2 a început să zboare, ceea ce permite o formă mai aerodinamică și mai eficientă, capabilă să înlăture eforturile inamicului de a detecta și de a ținti noul bombardier.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te