VIDEO Bătălia pentru Taiwan. SUA trimit rachete Harpoon. China ripostează cu avioane invizibile

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.04.2024 - 10:50

Bătălia pentru Taiwan. SUA trimit rachete Harpoon cu rază de atac de sute de kilometri. China ripostează cu avioane invizibile care vor să concureze celebrele bombardiere americane B-21 Raider.

SHARE

În condițiile în care livrările de arme americane către Taiwan sunt mult întârziate pe fondul unei amenințări tot mai mari din partea Chinei, unii parlamentari americani îndeamnă administrația Biden să accelereze livrarea rachetelor anti-navă Harpoon (video sus) și a rachetelor de atac terestru SLAM-ER. 

Citește și: Armatele SUA și Chinei, față în față la doar 2 km distanță. Americanii blochează invazia în Taiwan

Bătălia pentru Taiwan. SUA trimit rachete Harpoon. China ripostează cu avioane invizibile

Recent, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă asistență de securitate Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Din cei 95 de miliarde de dolari, 8,12 miliarde de dolari vor merge către Asia-Pacific, inclusiv Taiwan. 

Membrii Camerei Reprezentanților din SUA au cerut o investiție de 165 de milioane de dolari americani (5,3 miliarde de dolari taiwanezi) pentru a accelera livrarea rachetelor Harpoon către Taiwan, într-o scrisoare adresată Comisiei pentru credite a Camerei Reprezentanților la 17 aprilie, potrivit eurasiantimes

Citește și: VIDEO Flota de bombardiere invizibile B-2 a SUA de 10.000.000.000$ ridicată în aer. Ce motiv au avut

În frunte cu reprezentantul american Mark Alford, reprezentanții Blaine Luetkemeyer, Rob Wittman și Donald Davis au semnat scrisoarea. Scrisoarea vine într-un moment în care livrarea unor sisteme de armament cruciale, precum tancurile de luptă principale Abrams și avioanele de luptă F-16 Viper, a fost amânată.

Solicitarea stipulează că livrarea rachetelor trebuie accelerată și că armele trebuie să fie instalate în Taiwan înainte de "Fereastra Davidson", sau de 2027 al unei potențiale invazii chineze, dat de fostul comandant al Comandamentului Indo-Pacific al SUA, amiralul Phillip Davidson.

"Este clar că Harpoons reprezintă elementul de descurajare de care avem nevoie urgent pentru a împiedica China să invadeze sau să blocheze Taiwanul", a scris Alford. Potrivit Defense Security Cooperation Agency, Statele Unite au aprobat vânzarea a 100 de seturi de sisteme de rachete Harpoon montate pe țărm către Taiwan în 2020.

Potrivit unor rapoarte anterioare, Taiwanul colaborează îndeaproape cu Statele Unite din 2022 pentru a accelera livrarea rachetelor Harpoon. Oficialii taiwanezi au purtat discuții cu omologii lor americani pentru a asigura livrarea a mai mult de jumătate din rachete în următorii trei ani, iar restul până la sfârșitul anului 2029.

În plus, Pentagonul a anunțat în luna aprilie a anului trecut că Taiwanul va cumpăra până la 400 de rachete americane Harpoon cu lansare terestră în fața amenințărilor tot mai mari din partea Chinei. Harpoon este o rachetă antirachetă anti-navă de tip "over-the-horizon", care poate fi folosită în orice vreme, proiectată și produsă de Boeing. Taiwanul trebuie să achiziționeze mai multe rachete anti-navă într-o perioadă mai scurtă de timp pentru a contracara amenințarea militară în creștere.

Spre deosebire de Harpoon, care a rămas pe prima pagină a ziarelor, livrarea programată a rachetei Standoff Land Attack Missile Expanded Response (SLAM-ER), care are o rază de acțiune de aproximativ 270 de kilometri. 

China, răspunde cu un avion invizibil

 Indiferent ce se va întâmpla cu noul bombardier invizibil cu rază lungă de acțiune al Chinei, cunoscut sub numele de Xi'an H-20, oficialii americani sunt încrezători că acesta nu se va ridica la înălțimea proiectelor americane, potrivit unui oficial din cadrul Departamentului de Informații. 

"Chestia cu H-20 este că, atunci când te uiți de fapt la designul sistemului, probabil că nu este nici pe departe la fel de bun ca platformele LO [invizibile] americane, în special cele mai avansate pe care le avem în curs de lansare", a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului în cadrul unei ședințe de informare cu reporterii la Pentagon astăzi.

"S-au lovit de o mulțime de provocări în materie de proiectare tehnică, în ceea ce privește modul în care chinezi pot face acest avion invizibil să funcționeze într-un mod similar cu, de exemplu, un aviaonele invizibile americane B-2 sau un B-21", a adăugat oficialul. 

Se așteaptă ca H-20 să fie răspunsul Beijingului la avioanele americane precum noul B-21 Raider, deși se știu puține lucruri despre programul chinezesc, având în vedere secretul de stat intens. 

În martie, un oficial militar chinez ar fi declarat pentru ziarul de stat Hong Kong Commercial Daily că H-20 va fi prezentat în curând.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te