VIDEO Avion de lux, transformat de armata SUA, spionează în Vestul României. Preț: 33.000.000$

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.04.2024 - 17:52

Un avion de lux a fost dotat și transformat de armata americană și efectuează misiuni de apărare antiaeriană. Deasupra vestului României, avionul colectează informații.

SHARE

Potrivit servicilor care monitorizează zborurile, un avion francez de spionaj operează de câteva zile deasupra Kosovo, în apropiere de granița cu Serbia, în timp ce un altul, american, operează deasupra Bosniei și a vestului României.

Acestea sunt zboruri SIGINT (SIGnals INTelligence), care presupun colectarea de informații prin interceptarea și analiza semnalelor, fie că acestea sunt între persoane (cum ar fi comunicațiile radio) sau mașini (ca în cazul ELINT, electronic signals intelligence), sau o combinație a ambelor.

VIDEO Avion de lux, transformat de armata SUA, spionează în Vestul României. Preț: 33.000.000$

Deoarece multe dintre comunicațiile clasificate sunt criptate, operațiunile SIGINT implică adesea instrumente de criptanaliză.

Avionul Bombardier Artemis, operat de compania militară privată americană Leidos, este echipat cu senzori pentru a îndeplini acest tip de misiuni. El a fost zărit în vestul României.

În imaginea de mai sus, s-a compilat zborurile din ultimele zece zile efectuate de un Beech 350 ALSR al Forțelor Aeriene Franceze (reg. F-RACH) și de un Bombardier ARTEMIS al Armatei SUA (reg. N488CR - c/s BRIO68), ambele echipate cu instrumentar pentru efectuarea de misiuni SIGINT.

Beech-ul francez pare să opereze din Croația, mai exact din Zadar, în timp ce aeronava americană are baza la Constanța, în România.

Anterior, am văzut avionul francez Beech angajat în România în misiuni legate de conflictul din Ucraina, în timp ce ARTEMIS, activ atât pe frontul estic, cât și pe cel libian, a operat deja în februarie în Balcani.

Citește și: Israelul a atacat și distrus mai multe ține teroriste ale Hezbollah în Liban. Iranul amenință

Situația din Bosnia pare (aparent) calmă, dar, în realitate, tensiunile sunt numeroase, la fel ca și cele dintre Serbia și Kosovo.

Ce este bombardier Artemis?

Interiorul acestui avion (fost) de lux Bombardier Artemis a fost dotat cu routere, computere și echipamente IT pentru a monitoriza frontiera cu Ucraina. Este unul dintre numeroasele avioane de afaceri care intră în dotarea serviciilor de spionaj americane. El a fost, ulterior, modificat pentru misiuni de spionaj.

Citește și: Iranul amenință Israelul cu o acțiune preventivă în „următoarele ore”. Un război total, iminent

În 2023, Artemis 1 a efectuat peste 370 de misiuni de monitorizare a forțelor rusești din apropierea graniței cu Ucraina.

"Zbori, practic, într-un tipar de tip "tuns iarba" timp de 10 ore [și] colectezi cantități masive de date", a spus Chagnon.

Avionul a zburat în medie șase zile pe săptămână. Prețul unei astfel de aeronave este 33.000.000$.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te