VIDEO Un australian a vândut tot și s-a mutat în metroul din Harkov. „Voi rămâne să ajut până mor”

DE Remus Cernea | Actualizat: 20.07.2022 - 20:54
VIDEO Australianul care a vândut tot și s-a mutat în Harkov. „Voi rămâne să ajut până voi muri”

Australianul Paul Leyden și-a vândut toate proprietățile, în valoare de sute de mii de dolari, pentru a veni acum 3 luni în Ucraina și a se implica în efortul umanitar de ajutorare a celor loviți de război.

SHARE

A cumpărat mâncare, jucării și bunuri necesare pentru copiii și adulții care stau sub bombardamente în Harkov, inclusiv în stațiile de metrou transformate în adăposturi antiaeriene.

Cu privirea marcată de tristețe, ne-a oferit câteva frânturi din experiențele trăite... Asemenea mărturii merită făcute cunoscute pentru că prin astfel de gesturi umanitare, alteori rămase neștiute, se dă consistență acelei țesături de valori pe care o numim umanitate. 

Citește și: EXCLUSIV Recrutor pentru Legiunea Internațională: Vă încurajez să veniți și să luptați în Ucraina

Paul Leyden: Sunt momentan în Kiev, unde am revenit din Harkov, al doilea cel mai bombardat oraș din Ucraina. Sunt aici pentru că Rusia este infectată cu o maladie numită rusism. De când Putin a preluat puterea totul este controlat în biserici și școli, infectând pe toată lumea în acea țară.

Newsweek: De ce ați venit să îi ajutați pe ucraineni?

Paul Leyden: Oamenii au aici familii. Eu nu am avut niciodată o familie, așa că am venit să îi ajut și să îmi risc viața pentru cei care au o familie. Pe 5 martie am venit din Australia.

Newsweek: Cât de mult plănuiți să stați aici?

Paul Leyden: Până ce voi muri!

Newsweek: Sper că nu veți muri aici și că Ucraina va fi victorioasă în acest război iar acesta se va încheia curând pentru că avem deja uriașe pierderi de vieți omenești!

Paul Leyden: Mii de vieți... Au fost distruse mii de vieți ale copiilor.

Citește și: VIDEO Refugiat din Harkov: Am împachetat imediat ce au căzut primele bombe. Așteptam, dar nu credeam

Newsweek: Ați fost în Harkov...

Paul Leyden: Da, am fost de trei ori acolo. Ultima dată pentru 6 sau 7 zile, am pierdut noțiunea timpului. Am răspuns apelurilor primite pe telefon de la oameni care strigau după ajutor. Am încercat să ajung acolo cât de repede am putut.

Newsweek: Ce v-a marcat mai mult din ceea ce ați trăit acolo?

Paul Leyden: Acum 5-6 săptămâni eram acolo sub un puternic bombardament de artilerie. Eram într-un adăpost antiaerian iar copiii se jucau diverse jocuri. Zgomotul exploziilor era foarte puternic iar podeaua vibra sub noi, și totuși copiii continuau să se joace și să zâmbească! Sunt mândri de țara lor și nu vor să plece din orașul Harkov. Când voi putea, mă voi întoarce acolo să îi ajut.

Newsweek: Așadar, ei nu voiau să plece din câte înțeleg.

Paul Leyden: Mulți refugiați au plecat din calea războiului, dar cetățenii care au rămas acolo nu vor să își părăsească țara.

Newsweek: Considerați că Ucraina va câștiga acest război, că îi va învinge pe ruși?

Paul Leyden: Sper acest lucru și toți cei din armata ucraineană sunt încrezători! Dar fiind aici de 90 de zile nu prea văd finalul. Rusia a tulburat întreaga lume iar războiul poate dura foarte mult. Dacă te uiți la acele clipuri cu copiii ruși pregătiți în școli pentru război și vezi cum biserica îl susține pe Putin și o majoritate a populației, de asemenea, te gândești că acest război ar putea dura ani de zile! Putin vrea să aducă întreaga Europă sub controlul unui singur om, ca acum 300 de ani. Sunt proteste în Rusia dar, din ce am văzut, Putin este susținut total de peste 50% din populație și asta este ceea ce are nevoie.

Newsweek: Ce le-ați spune oamenilor pentru a-i convinge să se implice în ajutorarea Ucrainei?

Paul Leyden: Vă rog să îi ajutați pe acești copii cât de mult puteți cu donații! Dar nu oferiți fonduri celor de la Națiunile Unite care stau aici la hotel și nu fac nimic. Dacă găsiți un prieten care face aici lucruri bune, sprijiniți-l financiar pe el, nu le dați banii celor de la ONU. Sau donați dacă găsiți o organizație neguvernamentală care se implică, deși aici nu am văzut organizații neguvernamentale cu excepția Crucii Roșii în anumite locuri.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina. 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te