VIDEO Au început manifestațiile de 9 mai, la Ekaterinburg. Vladimir Putin scoate armele în Kremlin

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.05.2022 - 11:13
VIDEO Au început manifestațiile de 9 mai, la Ekaterinburg. Vladimir Putin scoate armele în Kremlin / profimedia

În câteva ore, la Moscova va începe sărbătoarea de Ziua Victoriei. 9 mai 1945 este ziua în care Germania a fost învinsă în al doilea război mondial.

SHARE

 Primele manifestații au început, însă, mai devreme, la Ekaterinburg.

Tradiţionala paradă militară de 9 mai va avea loc la Moscova în Piaţa Roşie, o ocazie pentru Rusia de a face o demonstraţie de forţă în plină invazie a Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că, "la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră", sporind comparaţiile între cel de-al doilea Război Mondial şi conflictul din Ucraina, într-un mesaj de felicitare transmis de 8 mai - cu prilejul celei de-a 77-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste - liderilor şi cetăţenilor din mai multe ţări ex-sovietice, dar şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei, transmit AFP şi EFE.

Citește și: Bono, solistul trupei U2, a cântat într-o stație de metrou din Kiev

Ce a spus președintele Zelenski

Volodimir Zelenski: "Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii din cel de-Al Doilea Război Mondial. Dar Ucraina și întreaga lume liberă îi vor reaminti.

Pentru ca nimeni să nu uite, pentru ca acele cuvinte foarte importante - „să nu se mai repete niciodată” - rostite în toată lumea liberă în fiecare an, în zilele de pomenire a victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial, să-și recapete din nou greutatea.

Citește și: SUA au impus sancţiuni pentru 27 de directori ai Gazprombank şi trei posturi de televiziune ruse

Sunt sigur că Ucraina a arătat că este deja o membră cu drepturi depline a lumii libere și a unei Europe unite. Este în contrast evident cu singurătatea Moscovei în rău și în ură.

Armata rusă nu ar fi ea însăși dacă nu ar ucide în ajunul unor zile importante pentru orice european", potrivit Agerpres.

9 mai marchează şi sfârşitului celui de-al doilea război mondial: Ziua Victoriei. În acea zi, aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei, punând astfel capăt unui război întins pe un cincinal.

9 Mai, zi cu mai multe semnificații

9 Mai este și Ziua Europei, o zi ce sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa, este sărbătorită, anual, la 9 mai. În 1950, la această dată, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit europa.eu. Propunerea, cunoscută sub numele de "Declaraţia Schuman", este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

În 2022, având în vedere agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, Ziua Europei este un moment şi mai important pentru a reafirma ataşamentul faţă de pace, de a arăta unitatea şi solidaritatea cu Ucraina şi poporul ucrainean şi de a susţine valorile universale, cum ar fi libertatea şi democraţia într-o ordine globală bazată pe reguli.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te