VIDEO Artileria ucraineană lovește cu o rachetă un blindat care transporta soldați ruși. Devastator

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.05.2022 - 20:21
VIDEO Artileria ucraineană lovește cu o rachetă un blindat care transporta soldați ruși. Devastator / Ukrinform

Un blindat rusesc de tipul MT-LB este luat în cătare ce străbate un câmp. Blindatul duce mai mulți soldați ruși. Artileria ucraineni lansează apoi racheta Stugna-P spre blindatul aflat în mișcare, iar explozia este devastatoare.

SHARE

Un operator de rachete ghidate antitanc ucrainean Stugna-P lovind un MT-LB rus care transporta trupe. Lovitura a fost dată  de la o distanță de aproximativ 3 km cu rezultate așteptate.

Ucraina nu cedează niciun centimetru

Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi de fapt un ''compromis'' între UE şi Rusia, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, răspunzând astfel iniţiativei preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei ''comunităţi politice europene'', transmite AFP, potrivit Agerpres.

Citește și: ALIAȚII LUI PUTIN „Noua nealiniere“ sau insidioasa susținere a Rusiei pe plan global

''Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri'', a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez Antonio Costa.

''Pentru că, credeţi-mă, nu ar fi vorba despre compromisuri cu Ucraina în Europa, ci despre un alt compromis între Europa şi Rusia. Sunt absolut sigur. Este vorba despre influenţa şi presiunea politică şi diplomatică a oficialilor şi lobiştilor ruşi asupra deciziei unei ţări europene de a susţine sau nu Ucraina'', consideră preşedintele ucrainean.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat în intervenţia sa din 9 mai cu ocazia Zilei Europei că Ucraina, ţară atacată de Rusia, este deja ''membră cu inima a Uniunii noastre'', dar a atras atenţia că procesul de aderare la UE ''durează mai mulţi ani, în realitate mai multe decenii''.

Prin urmare, preşedintele francez a propus ca în paralel cu acest proces de aderare să fie creată o ''organizaţie europeană nouă'', din care să facă parte statele candidate pentru aderarea la UE, respectiv Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, precum şi alte state care împărtăşesc valorile democratice, precum Marea Britanie. ''Nu ne puteţi ţine la distanţă!'', i-a replicat atunci preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Propunerea lui Macron va fi dezbătută la summitul european din 23-24 iunie, dar a fost deja criticată de unii lideri europeni, printre care şi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, care vede în această iniţiativă expresia lipsei de voinţă pentru o integrare rapidă a Ucrainei în UE.

Citește și: HARTA 60 de nave așteaptă să intre pe brațul Sulina, după blocada Rusiei din porturile Ucrainei

Iniţiativa lui Macron a fost dezaprobată şi de Marea Britanie.

În schimb, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a efectuat joi o vizită oficială în Franţa, a salutat acolo iniţiativa omologului său francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene, care în opinia ei ar permite Republicii Moldova să-şi ''accelereze'' aderarea la UE, asigurând totodată că Chişinăul nu va căuta vreo ''scurtătură'' în acest proces de aderare.

În aceeaşi zi, cancelarul german Olaf Scholz declarase că nu este favorabil unei ''scurtături'' în procesul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, despre care a atras atenţia că ''nu este o chestiune de câteva luni sau de câţiva ani''.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.